Laukiamos naujienos iš Merkurijaus  (7)

Pirmadienį, sausio 14 d., NASA erdvėlaivis MESSENGER maždaug 200 km aukštyje praskries virš Merkurijaus fotografuodamas dar niekuomet nematytą planetos pusrutulį. Tai pirmasis iš numatytų trijų erdvėlaivio priartėjimų prie Merkurijaus prieš pradedant detalius planetos tyrimus iš orbitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinį kartą Merkurijus iš arčiau buvo tyrinėjamas prieš daugiau negu trisdešimt metų, kai pro jį tris kartus praskriejo NASA erdvėlaivis Mariner 10, atsiuntęs į Žemę pirmąsias mažiausios Saulės sistemos planetos paviršiaus nuotraukas. Tačiau tuomet buvo fotografuojama mažiau negu pusė Merkurijaus paviršiaus.

Šio praskriejimo metu MESSENGER vaizdo kameros turėtų padaryti apie 1200 nuotraukų. Ypač įdomios turėtų būti vadinamojo Caloris slėnio nuotraukos. Tai vienas didžiausių Saulės sistemoje smūginių kraterių, kurio skersmuo net 1300 km. Be to, bus tyrinėjama Merkurijaus atmosfera ir magnetinis laukas.

MESSENGER (lietuviškai „Pasiuntinys“) – tai angliškų žodžių MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging, akronimas. Erdvėlaivis startavo 2004 m., ir keliaudamas Merkurijaus link, du kartus praskriejo pro Venerą ir vienąkart pro Žemę. Taip jis įgijo reikalingą greitį pasinaudojęs šių planetų gravitaciniu lauku. Dabar pradėjęs mažinti greitį kosminis aparatas turės dar du kartus (2008 m. spalio mėn. ir 2009 m. rugsėjo mėn.) praskrieti pro Merkurijų ir tik 2011 m. kovo mėn. pagaliau pasieks numatytą orbitą ir pradės išsamius artimiausios Saulei planetos tyrimus. Tikimasi, kad per metus truksiančią misiją bus sudarytas detalus topografinis Merkurijaus žemėlapis, ištyrinėta paviršiaus ir planetos gelmių cheminė bei mineraloginė struktūra, detalizuota retos atmosferos sudėtis, išmatuoti magnetinis ir gravitacinis laukai bei atskleista daug ligi šiol nežinomų planetos paslapčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: