Marsą gali atakuoti asteroidas  (15)

Astronomijos pasaulyje nuvilnijo žinia, jog prie Marso pavojingai artėja nesenai aptiktas asteroidas, o susidūrimo tikimybė dabar laikoma 1:75. Šis „paklydęs“ asteroidas, žinomas kaip 2007 WD5, Marsą gali „aplankyti“ 2008 metų sausio 30 dieną. Susidomėjimą astronomų tarpe asteroidas sukėlė dėl savo matmenų – jis dydžiu prilygsta Tunguskos meteoritui ir gali sukelti 15 megatonų branduolinės bombos sprogimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas 2007WD5, kurio dydis, įvairiais vertinimais, yra nuo 50 metrų iki 1,2 km skersmens, buvo aptiktas 2007 metų lapkričio pabaigoje. Iš kitų panašių galaktikos kūnų jis išsiskiria netradiciniu ilgiu.

Mokslininkai labai atidžiai seka asteroido trajektoriją. Dabar jis yra kažkur pusiaukelėje tarp Žemės ir Marso. Iš pradžių asteroido susidūrimo su Marsu tikimybė buvo vertinama kaip 1:350, bet mokslininkai, iš reaktyvinio judėjimo laboratorijos (JPL), remdamiesi pastarosios savaitės stebėjimais, mano, kad planetos susidūrimo su asteroidu tikimybė gali būti didesnė. Tikslesnių duomenų apie 2007 WD5 susitikimą su Marsu tikimasi gauti kitų metų sausio pradžioje.

NASA specialistas Steve Chesley pareiškė: „Mes žinome, kad asteroidas tikrai praskries pro Marsą ir galbūt su juo nesusidurs, bet susidūrimo tikimybė yra“.

Jeigu vis dėlto 2007 WD5 atsitrenks į Marsą, tai jis pataikys į planetos ekvatorių, netoli tos vietos, kur nuo 2004 metų marseigis „Opportunity“ atlieka tyrimo darbus. Tačiau net ir susidūrimo atveju marsaeigiui pavojus negrės, nes jis pakankamai saugiu atstumu nuo pavojingos zonos. Tačiau neabejotinai, mokslininkams labai parūps apžiūrėti tokio dydžio asteroido paliktą kraterį. Galbūt tai teps ateinančių Marso misijų tyrimo objektu.

Asteroidas 2007 WD5 skrieja 8 mylių per sekundę (12,8 km per sekundę) greičiu, o susidūrimo atveju išmuštas krateris gali būti 1200 metrų diametro ir 170 metrų gylio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)