Nauji faktai apie Tunguskos katastrofą verčia sunerimti  (3)

Prieš beveik šimtą metų apie 2 tūkst. kvadratinių kilometrų Sibiro miškų sunaikinusią Tunguskos katastrofą galėjo sukelti kur kas mažesnis asteroidas, nei anksčiau manė mokslininkai. „Tai, kad palyginti toks mažas asteroidas gali padaryti šitiek žalos, turėtų mus paskatinti kur kas rimčiau sekti mažų dangaus kūnų judėjimą“, – sako JAV fizikas Markas Bosloughas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau mokslininkai manė, kad virš Tunguskos sprogęs dangaus kūnas buvo nuo 50 iki 100 metrų skersmens, o sprogimo galia buvo tūkstantį kartų didesnė nei Hirosimos atominės bombos ir siekė 10-20 megatonų.

Tačiau superkompiuterio „Red Storm“ pagalba atkurtos simuliacijos parodė, kad asteroidas, įsirėžęs į Žemės atmosferą, sukuria įkatintų dujų stulpą, kuris primena ugnies kamuolį, didžiuliu greičiu atsitrenkiantį į planetos paviršių.

Tokį koncentruotą sprogimą sukelia kur kas mažesnis, vos 20 metrų skersmens, asteroidas, o sprogimo galia tesiekia 3-5 megatonas.

„Šis tyrimas parodo, kad Tunguskos katastrofa gali pasikartoti kur kas dažniau, - kartą per šimtmetį ar du, o ne kas tūkstantmetį”, –perspėja NASA “Ames” tyrimo centro astrobiologas Davidas Morrisonas.

„Tai turėtų pakelti reikalavimus dangaus kūnų sekimo sistemoms, mes privalome atkreipti dėmesį į kur kas mažesnius asteroidus“, – akcentuoja jis.

Plačiau apie asteroidus galite perskaityti šiame straipsnyje. Tiesa, jame kritiniai asteroidų matmenys surašyti dar pagal senus skaičiavimus, tad pagal šią teoriją, juos reiktų mažinti.

Šaltinis: lrt.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)