Siurprizai nuo Saulės sistemos krašto  (12)

Šiais metais antrasis iš kosminių klajūnų „Voyager-2“, NASA paleistų į erdvę prieš 30 metų, pasiekė heliosferos ribą, kur Saulės vėjas susiduria su tarpžvaigždine aplinka. Jo dvynys „Voyager-1“, skriejantis kiek greičiau, šią ribą kirto jau prieš trejetą metų. Abu aparatai vis dar veikia ir, nepaisant milžiniško nuotolio, siunčia duomenis į Žemę. Nauji „Voyager-2“ duomenys, gauti iš Saulės sistemos pakraščio, mokslininkams pateikė ir porą siurprizų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kitaip negu jo dvynys, kurio plazmos tyrimo prietaisas jau sugedęs, šis „Voyager-2“ instrumentas vis dar veikia, todėl kirsdamas Saulės sistemos ribą jis galėjo išmatuoti aplinkos dalelių temperatūrą greitį ir tankį. Pirmasis siurprizas buvo tai, kad nepaprastai retose tarpžvaigždinėse dujose už heliosferos ribos yra sukuriamas netikėtai stiprus magnetinis laukas, suspaudžiantis taisyklingą heliosferos burbulą. Antra, aplinkos dalelių temperatūra už heliosferos ribos pasirodė esanti apie dešimt kartų žemesnė negu tikėtasi. Taigi teoretikams teks pasukti galvas, norint paaiškinti, kas jas atvėsina.

Dar vienas efektas, atrastas „Voyager-2“, buvo tai, kad pati heliosferos riba – smūginės bangos frontas, susidaręs sąveikaujant Saulės vėjo ir tarpžvaigždinės aplinkos dalelėms, – yra pulsuojanti. Erdvėlaivis ne vieną kartą ją kirto, ir vėl buvo „pagaunamas“ Saulės vėjo, taigi mokslininkai gavo daugybę papildomų duomenų apie sąlygas smūginės bangos fronte.

Šiuo metu abu „Voyager“ aparatai skrieja vadinamojoje tarpinėje Saulės sistemos aplinkos zonoje, kurią dar pasiekia Saulės vėjo dalelės. Dar po dešimtmečio jie pasieks heliopauzę, už kurios Saulės vėjas ir magnetinis laukas jau nebeturi jokios įtakos. Mokslininkai tikisi, kad ir tuomet prietaisai dar veiks. Šiuo metu „Voyager-1“ yra už maždaug 15,5 mlrd. km, skriedamas 60 tūkst. km/val. greičiu, o „Voyager-2“ 56 tūkst. km/val. greičiu kiek kita kryptimi lekia už 12,6 mlrd. km.

Pranešimą apie naujus siurprizus iš Saulės sistemos pakraščio gruodžio 10 d. Amerikos geofizikų sąjungos suvažiavime San Franciske skaitė Masačiusetso technologijos instituto Astrofizikos ir kosmoso tyrimo Kavli instituto mokslininkas Džonas Ričardsonas (John Richardson), vadovaujantis plazmos tyrimo prietaisų grupei.

Plačiau: MokslasPlius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)