Testas kosmose: tarpplanetinės gyvybės kelionės yra įmanomos  (7)

Europos kosminės agentūros šį rudenį įvykdytas kosminis eksperimentas praktiškai patvirtino mokslinės hipotezės galimybes – gyvybė Žemėje galėjo atsirasti iš kosmoso. Savaime suprantama, tai ne pačios hipotezės įrodymas, o tiesiog patvirtinimas, jog taip galėjo būti. Kad tą patvirtintų, kosminė agentūra į kosmosą nuskraidino Žemėje esančios biologinės gyvybės pavyzdžius ir ištyrė jos išgyvenimo galimybes kosminėje erdvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į orbitą nuskraidinti mikroorganizmai slėpėsi gamtinėje uolienoje, paimtoje iš šiaurinės Škotijos Orkney salos teritorijos. Uolienos dydis prilygo beisbolo kamuoliukui. Ją pritvirtino prie kosminio aparato Foton M3, kurį į kosmosą pakėlė raketa nešėjas iš Kazachstane esančio Baikonūro (Kazakhstan's Baikonur) kosmodromo. Kosminis aparatas kartu su uolienoje esančiais mikroorganizmais orbitoje išbuvo 12 dienų ir spalio mėnesį sugrįžo į Žemę.

Po to sekusio tyrimo metu paaiškėjo, jog dalis keliavusių mikroorganizmų išgyveno. Šis faktas mokslininkams leidžia manyti, jog kai kurie paprasčiausi mikroorganizmai į Žemę galėjo atskristi iš kosmoso pasislėpę asteroidų uolienose. O galbūt, tokie organizmai yra ir tikrieji mūsų protėviai.

Tiesa, specialistai pažymi, jog mažuose asteroiduose organizmams pateikti į Žemę nėra daug galimybių – įveikdamas atmosferos zoną, asteroidas gali įkaisti iki 200 laipsnių Celsijaus – tokia temperatūra gyvybę tikriausiai pražudytų. Tačiau tų asteroidų, kurių skersmuo didesnis nei 20 centimetrų, centrinė dalis nespėja taip stipriai įšilti, tad ten esantys mikroorganizmai galėtų išgyventi. Tačiau panašaus ir didesnio diametro asteroidai, patekę į Žemės atmosferą dažniausiai suskylą į smulkesnius gabaliukus.

„Mes žinome, jog mikroorganizmai gali keliauti iš kontinento į kontinentą, tačiau taip pat visai įmanoma, jog jie gali vykdyti ir tarpplanetines keliones, -pažymi Čarlzas Kokkelis, vienas iš tyrimo dalyvių. – Aišku, mes negalime tvirtinti, jog kažkur kosmose taip pat egzistuoja gyvybė, tačiau šis eksperimentas – visai įdomus hipotezės patikrinimas, jog Žemėje egzistuoja „tarpplanetinė“ gyvybė.“

Plačiau: Alien Life Can Survive Trip to Earth, Space Test Shows

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)