Sprogo Holmso kometa  (0)

Trečiadienio vakare pasaulį apskriejo žinia, kad Persėjo žvaigždyne sprogo Holmso kometa. Vos per keletą valandų kometos šviesis netikėtai išaugo apie 400 tūkst. kartų! Iki šio keisto reiškinio kometa buvo įžiūrima tik su teleskopu, o dabar nuo trečiadienio tapo matoma plika akimi. Kol kas neaišku, kas sukėlė tokį sužibimą, todėl daugelis pasaulio teleskopų dabar nukreipti į šią kometą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kometą 17P/Holmes 1892 m. lapkričio 6 d. atrado anglų astronomas Edvinas Holmsas (Edwin Holmes). Tai vadinamoji periodinė kometa, apskriejanti Saulę per 7 metus. Gegužės mėn. kometa praėjo artimiausią Saulei orbitos tašką – perihelį ir jau pusmetį jos nuotolis nuo Saulės vis didėja. Kometa buvo labai silpna, vos 17-ojo ryškio, ir matoma tik pro didžiausius teleskopus. Tačiau spalio 23 d. vakare kometa netikėtai ėmė šviesėti ir per kelias valandas pasiekė trečiąjį ryškį, t. y. tapo puikiai matoma plika akimi (kaip kometa atrodė po sprogimo, galima pamatyti viršutinėje Eric Allen (Kanada) darytoje nuotraukoje). Tiesa, kometos stebėjimui trukdo priešpilnio Mėnulio nušviestas dangus, bet jos ryškis beveik siekia Grįžulo Ratų žvaigždžių ryškį. Persėjo žvaigždynas nuo pat ankstyvo vakaro matomas maždaug 30 laipsnių virš horizonto šiaurės rytų kryptimi. Po vidurnakčio jis pakyla beveik virš galvos.

Kometos yra nenuspėjami dangaus kūnai. Kartais jų spindesys staiga padidėja kelias dešimtis kartų, kai paviršiuje įvyksta susikaupusių metano, amoniako, acetileno ir kitų sprogiųjų dujų mišinio sprogimas. Tačiau tokio sprogimo, koks vyko Holmso kometoido paviršiuje, nebuvo daugiau kaip šimtą metų. Per kelias valandas kometa sužibo 400 tūkst. kartų! Kometa atrodo kaip šviesi žvaigždė, apsupta apskritos aureolės ir neturi kometoms būdingos uodegos. Jos ryškis nuo 17 santykinio dydžio (kas atitinka labai silpną ir plika akimi beveik nematomą žvaigždę) šoktelėjo iki 2,8 (vidutinio ryškumo žvaigždės). Kometos besiplečiančio apvalkalo skersmuo praeitą naktį buvo apie 10–15 mln. kilometrų. Kaip atrodys kometa artimiausiomis naktimis, nėra aišku, galbūt ji taps dar šviesesnė, o gal pradės silpti. Manoma, kad po kelių dienų turi pasirodyti kometos dulkių ir dujų uodega, nukreipta tolyn nuo Saulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: