Škotijos mokslininkai siūlo Žemę ginti nuo asteroidų su veidrodžiais  (1)

Škotijoje esančio Glazgo universiteto mokslininkai, užsiimantys apsauginių sistemų modeliavimų, pareiškė, jog vienas iš efektyviausių Žemės apsaugos būdų nuo pavojingų asteroidų galėtų būti didžiuliai veidrodžiai. Jie atspindėtų Saulės spindulius ir nukreiptų juos į asteroido paviršių. Nedideliame plote tokiu būdu galima pasiekti netgi 2000 laipsnių Celsijaus temperatūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia aukšta temperatūrą paskatins asteroido dalelių tirpimą ir garavimą. Galiausiai procesai įsibėgės tiek, jog kaitinamoje vietoje besiveržiančios dujos ims veikti kaip reaktyvinis variklis ir su tam tikra jėga ims stumti asteroidą nuo Žemės. Šis metodas anot mokslininkų, tinkamas „nustumti“ net ir tokio dydžio asteroidą, kuris galėjo išnaikinti dinozaurus prieš 65 milijonus metų. Aišku, asteroido orbitos korekcijai reikės nemažai laiko – 5000 tokių veidrodžių galėtų pakeisti trajektoriją per tris metus nenutrūkstamo darbo.

Visgi pagrindinė tokios sistemos paskirtis galėtų būti apsauga nuo vidutinio dydžio asteroidų (100-200 metrų diametro). Tokiai sistemai realizuoti praktiškai reiktų ne mažiau kaip 10 metų, o per tą laiką Škotijos mokslininkai siūlo pavojingiems atvejams naudoti branduolinius užtaisus.

Visgi kaip tokia sistema galėtų veikti realybėje – sunkiai įsivaizduojamas dalykas. Milžiniško kiekio veidrodžių pakelti į orbitą nelabai pavyks, o laikant ant Žemės reiktų išspręsti debesuotumo, fokusavimo, pagaliau ir Žemės sukimosi apie savo ašį klausimus. Panašu, jog tai daugiau hipotetinis – teorinis sprendimo variantas. Arčiau realybės atrodytų pasiūlymas asteroidą nustumti į šalį su lazeriu.

Natūralu, jog panašių pasiūlymų tik daugės, nes kol kas labai aiškiai žinomos ir grėsmės. Kalba eina apie Apophis asteroidą, kuris prie Žemės priartės 2029 metais, o 2036 metais bus labai didelė susidūrimo su mūsų planeta tikimybė. Apie jį mes jau rašėme, primename tik tai, jog jo skersmuo siekia 150 metrų, o susidūrimo atveju vienu ypu būtų sunaikintas toks didmiestis kaip Maskva, Londonas ar Niujorkas.

Ir deja, šis asteroidas nėra teorinė problema – apie reikalo rimtumą galime spręsti iš įvairių kosminių agentūrų reakcijos – skaitykite ką planuoja NASA ir Rusijos kosminės agentūros. Tiems, kas nelabai gaudosi kuo asteroidai yra pavojingi, siūlome paskaityti šį straipsnį.

Plačiau: Шотландские ученые предложили защитить Землю от астероидов с помощью зеркал

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)