Kalifornijoje startavo naujas ateivių paieškos teleskopas  (8)

Tai ne šiaip dar vienas teleskopas – tai pirmasis pasaulyje radioteleskopas, skirtas būtent nežemiškos gyvybės paieškai. Kiek šis projektas yra vertingas, kiek gi vėjo vaikymas laukuose – spręsti kiekvienam iš mūsų, tačiau entuziastai nusiteikę pakankamai optimistiškai. Pagal prognozes, pirmieji teigiami ateivių paieškos rezultatai galėtų būti pasiekti apie 2025 metus. Ilgokai dar teks pakentėti laukiant naujųjų pažinčių...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis unikalus pagal paskirtį teleskopas pavadintas Aleno teleskopų matrica (Allen Telescope Array) arba tiesiog ATA. Nors technologija rimta, tačiau jau pavadinimo trumpinys kažkaip net nepadoriai panašus į žodį, dažnai iškalama antkapiuose. Tikėkimės, tai tik asociacijos ir Pasaulių karo šis teleskopas neišpranašaus.

ATA yra bendras projektas dviejų stambių organizacijų – jį konstravo nežemiško proto paieškos institutas (SETI Institute) ir Kalifornijoje esančio Berklio universiteto astronomijos laboratorija (Radio Astronomy Laboratory). Kaip ir galima atspėti iš pavadinimo, tai ne vienas paprastas radioteleskopas, o daugybė apvalių „lėkštelių“, kurios leis gerokai į priekį pastūmėti dabartinę protingų signalų aptikimo ribą Visatoje.

2007 metais spalio 11 dieną įjungtos pirmosios 42 šešiametrinės „lėkštės“ – iš viso planuojama paleisti 300 tokių antenų. Pranešama, jog įjungimas pavyko sėkmingai ir visa sistema pradėjo surinkinėti mokslinius duomenis. Nors ATA techninės charakteristikos ir labai įspūdingos ir žymiai padidins nežemiškosios civilizacijos aptikimo galimybes, tačiau vis tiek tai primena adatos ieškojimą didžiulėje šieno kupetoje.

SETI instituto darbuotojai nusiteikę labai optimistiškai ir tiki, jog ši sistema padės aptikti bent kokiu nežemiškos civilizacijos pėdsakus. Naująjį teleskopą SETI instituto astronomas Seth Shostak palygino su Holivudo filme Kontaktas (Contact) matytais teleskopais. „Įsivaizduokite, jog čia sėdės 200 milijonų Džodi Foster ir klausysis žvaigždių signalų“, - aiškino Shostak. Jo nuomone, teigiamų rezultatų labiausiai reiktų laukti apie 2025 metus.

Nežiūrint ATA pagrindinės užduoties – „žalių žmogeliukų“ paieškos, jis taip pat galės vykdyti ir kitus labiau apčiuopiamus mokslinius tyrimus. Iš esmės, jis leis astronomas geriau suvokti galaktikų vystymąsi.

Tiesa, nekilo klausimas, kodėl ATA radioteleskopai vadinami Alano vardu? Viskas labai paprasta - tai padaryta atsidėkojant Paul Allen, kuris buvos vienas iš Microsoft įkūrėjų. Allen šiam projektui nepagailėjo finansuoti pusę viso reikiamo biudžeto (50 milijonų dolerių).

Plačiau:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)