Tarptautinė kosminė stotis – ateities farmacijos pramonės Meka?  (5)

Teksaso multimilijonierius Thomas Pickens III mano, jog TKS (Tarptautinė kosminė stotis) ateityje reiktų paversti į globalią kosminę farmacijos laboratoriją ir netgi pasiryžęs finansuoti jos veiklą. Aišku, tai galės būti tik tada, kai baigsis stoties eksploatacinis laikotarpis ir NASA nustos vykdyti jos priežiūros darbus arba stipriai sumažins stoties išlaikymo finansavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stambiausios pasaulio farmacinės kompanijos ir TKS yra reikalingi vienas kitam – tą tvirtino Pickens, atvykęs į eksperimentų MKS stotyje simpoziumą (ISS National Laboratory Workshop), prieš kelias dienas vykusiame Eimso centre (Ames Research Center).

Savaime suprantama, ir ankstesnėse kosminėse stotyse biologiniai eksperimentai senai ne naujiena. Tame tarpe ir eksperimentiniai baltymų kristalų auginimai, apie kuriuos pirmiausia ir kalbėjo Pickens.

Tačiau multimilijonierius įsitikinęs, jog tokie eksperimentai natūraliai išeina iš tipinio tiriamojo mokslo pastogės ir privalo būti komerciniu lokomotyvu, galinčiu patempti visą TKS išlaikymą po valstybinių lėšų nutraukimo. Savaime suprantama, Pickens neprieštarauja ir kitų eksperimentų vykdymui, tačiau jo nuomone tik baltymų kristalų auginimas galės užtikrinti „auksinį“ kosminės stoties gyvenimą.

„Jeigu tik žmonės žinotų tai, ką žinau aš. O aš įsitikinęs, jog TKS yra vienas svarbiausių dabartinių pasaulio ištekliu. Yra dalykų, kuriuos galima sukurti tik mikrogravitacijos sąlygomis. Šie bandymai galutiniame rezultate gali padovanoti gyvenimus milijonams žmonių“, - simpoziume kalbėjo Pickens.

Orbitoje galima išauginti stambius (apytiksliai bent 30 kartų stambesnius nei Žemėje), švarius ir be defektų baltymų kristalus. O tokie kristalai leistų su didesne raiška tyrinėti baltymų struktūrą (pavyzdžiui, ligą sukeliančio baltymo). Šios žinios leistų žymiai greičiau, lyginant su tradiciniais metodais, sukurti naujus vaistus. Ir šis pagreitėjimas skaičiuosis ne dienomis, o metais.

Taigi, TKS pagalba kuriant naujus vaistus leistų stočiai užsidirbti milijardus dolerių, kurių jai labai reikės po 2015 metų, kuomet baigiasi dabar nustatytas jos eksploatavimo laikotarpis. Tuo pačiu tokie eksperimentai didintu skrydžių kiekį į TKS. Tai reikštų papildomas investicijas į kosminių skydžių technologijas ir jos po truputi imtu pigti.

Tai jau ne pirmojo nuomonė, kaip būtų galima komercializuoti TKS darbą po jos valstybinio eksploatacijos periodo pabaigos. Apie tai buvo užsiminus ir pati NASA. Tačiau netrūksta ir neigiamu nuomonių – apie fiktyvią TKS naudą moksliniams tyrimams, išsakytą Nobelio premijos laureato, mes jau rašėme.

Plačiau:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: