Aparatas SOHO aptiko savo pirmąją periodinę kometą  (6)

Nesenai astronomų pasaulyje nuskambėjo žinia, jog aptikta dar viena periodinė kometa. Tokios klasės kosmoso kūnai nėra labai dažnai pastebimi, tad iš karto susilaukia susidomėjimo. Kas gi yra periodinė kometa? Tai tokia kometa, kuri buvo bent du kartus pastebėta priartėjanti prie Saulės. Iš tūkstančių žinomų kometų tik 190 yra periodinių. Tad pastarasis dar vienos tokios kometos atradimas sulaukė nemažo dėmesio visame mokslo pasaulyje. Ypač dar ir todėl, jog ją aptiko SOHO palydovas, skirtas išimtinai tik Saulės tyrimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie naujosios periodinės kometos atradimą pranešė astronomas Sebastianas F. Hönigas iš Makso Planko radioastronomijos instituto (Max-Planck-Institut für Radioastronomie). Šis atradimas padarytas su palydovu SOHO, skirtu Saulės tyrimams.

Iš viso nuo 1995 metų, kuomet SOHO buvo paleistas į orbitą, šis palydovas aptiko 1350 kometų. Savaime suprantama, dalis iš jų gali būti periodines – tačiau kol kas tai tik spėjimai.

Gi surastoji periodinė kometa pirmą kartą netoli Saulės pastebėta 1999 metų rugsėjį analizuojant SOHO darytas nuotraukas. 2003 metų rugsėjį vėl pastebėtas panašus objektas. O 2005 metais Sebastianas F. Hönigas išsakė idėją, jog tai ta pati kometa, besisukanti aplink Saulę su 4 metų periodu. Tokiu atveju, ji vėl turėtų pasirodyti 2007 metų rugsėjo 10 dieną. Ir ką jūs manote? Kometa pasirodė tiksliai kaip laikrodis.

Atradėjai ją pavadino P/2007 R5 (SOHO) ir spaudoje paskelbė kelis faktus apie šią kometą. Jos diametras – nuo 100 iki 200 metrų. Tai keista kometa – i neturi nei tipinės uodegos, nei dujų bei dulkių apvalkalo. Tačiau priartėjus prie Saulės per 7,9 milijonų km, jos ryškumas padidėjo milijoną kartų.

Karl Battams, vienas iš SOHO programos dalyvių, mano jog tai galėtų būti mirusios kometos kevalas, iš kurio į atvirą kosmosą išskrido visos medžiagos, kuriančios tipinių kometų uodegą ir apvalkalą.

Plačiau: Аппарат SOHO нашёл первую периодическую комету

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: