Google finansuojamas konkursas Mėnulio šturmui  (4)

Google ima neišsitekti programinėje rinkoje ir po truputi įsilieja į kitas sferas. Ir kai kada visai netikėtas. Kartu su X Prize fondu Google kompanija paskelbė apie konkursą privačioms kompanijoms - užduotis kaip ir verta tikėtis, verta google vardo - reikia sukonstruoti mėnuleigį ir nuskraidinti jį į Mėnulį. Jeigu viskas seksis gerai, žadamas prizinis fondas - 20 milijonų dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau kaip ir kiekviename konkurse yra tam tikri reikalavimai, kuriuos būtina išpildyti norint gauti 20 milijonų vertės prizą. Pirmiausia, mėnuleigio nepakanka transportuoti į mėnulį - ant Žemės palydovo paviršiaus jis turi nuvažiuoti ne mažiau nei 500 metrų ir atsiųsti į Žemę padarytas nuotraukas bei nufilmuotą medžiagą. Jeigu to atlikti nepavyktu, konkurse dalyvaujanti kompanija gautu 5 milijonų dolerių vertės paguodos čekį.

Bendras konkurso biudžetas - 30 milijonų dolerių. Taigi, 20 milijonų už pirmą vietą ir išpildytas visas sąlygas, 5 milijonai už antrą prizą, jei pavyksta mėnuleigį tik nugabenti ir lieka dar 5 milijonai, kurie sudaro papildomą prizą. Juos gaus mėnuleigio kūrėjai, jeigu jų robotas mėnulyje sugebės nuvažiuoti daugiau nei 5 km, nufotografuoti Mėnulyje esančią "Apollon" kosminio laivo įrangą, išverti šaltą mėnulio naktį, trunkančią 14,5 žemiškų parų arba surasti vandens ledo pavidalu.

Pretendentas nuskristi į Mėnulį privalo iki 2012 metų gruodžio 31 d, vėliau prizo dydis sumažės iki 15 milijonų dolerių. Pats konkursas numatytas iki 2014 metų, nebent organizatoriai nuspręstų pratęsti šį terminą.

Į X Prize fondo tarybą įeina kompanijos SpaceX generalinis direktorius. Jis pažadėjo, jog konkurso dalyviams bus suteikta 10% nuolaida gabenant suprojektuotą robotą į Mėnulį. Tokį krovinį į Mėnulį gali nuskraidinti raketa nešėjas Falcon. Pagal SpaceX internetinio puslapio kainoraščius, tokia kelionė kainuotų 7-8,5 milijonus dolerių.

Pirmasis sėkimingas raketos Falcon 1 startas į kosmosą įvyko šių metų kovą, o naudingą krovinį į orbitą raketa pirmą kartą skraidins 2008 metų pirmąjį ketvirtį.

Natūralus klausimas - ar iškeltos konkurso sąlygos yra įveikiamos? Ir kiek tokio projekto savikaina? Dabartinis technologinis lygis tikrai leidžia sukonstruoti Mėnulio tyrimams skirtą robotą. Juk istorijoje jų jau buvo ne vienas. Pirmoji nepilotuojamą zondą į Mėnulį dar 1966 metais nuskraidino sovietų sąjunga. Pilotuojamas zondas "Apollon" Mėnulyje nusileido 1969 metais. Tačiau po šaltojo karo pabaigos Mėnuliu liautasi domėtis.

1998-2003 metais privati LunaCorp kompanija bandė atnaujinti Mėnulio tyrimus. Buvęs LunCorp generalinis direktorius tvirtina, jog projekto biudžetas siekė 130-200 milijonų dolerių ir didžiausia pinigų dalis teko mėnuleigių projektavimui. Jis mano, jog išsisukti su keliomis dešimtimis milijonų dolerių yra labai sudėtinga, tačiau įmanoma - bet tik tuo atveju, jei iš karto pasirenkami tinkami technologiniai sprendimai.

Tuo tarpu Rusijos kosminės agentūros specialistai tvirtina, jog tokio projekto kaina siektų ne mažiau 100-200 milijonų dolerių, tad siūlomi 5-25 milijonai vargu ar kažką sudomins. "Tai panašiai kaip alpinistui pasiūlyti įkopti į Everestą už naują alpinisto batų porą. Batai yra gerai, tačiau vargu ar kas dėl jų ryžtųsi tokiam žygiui", - sako Rusijos mokslo akademijos narys-korespondentas Jurijus Karašas (Юрий Караш).

Plačiau: Google заплатит 20 миллионов за частный полет на Луну

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: