Kosminiai spinduliai – bioįvairovės naikintojai  (1)

Mokslininkai galbūt išsiaiškino priežastį kodėl žemės bioįvairovė periodiškai kinta. Jie nustatė, jog tai vyksta dėl sinusoidinės Saulės orbitos aplink Paukčių Tako centrą, dėl kurios mūsų žvaigždė tai priartėja, tai nutolsta nuo pavojingų tarpgalaktinių kosminių spindulių šaltinio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius 500 milijonų metų žemėje masinis rūšių skaičiaus sumažėjimas įvykdavo apytikriai kas 62 milijonus metų. Paskutinį kartą tai įvyko maždaug prieš 55 milijonus metų. Bioįvairovė tuomet sumažėjo 10%. Tokios pat pasekmės pastebimos ir prieš maždaug 115 milijonų metų. Iki šiol biologai tegalėjo nustatyti tokių masinių išnykimų cikliškumą, tačiau neįstengė paaiškinti priežasčių.

Fizikai Adrian Melott ir jo kolega Mikhail Medvedev iš Kanzaso universiteto mano radę tinkamą paaiškinimą. Jie pastebėjo, jog bioįvairovės kitimas priklauso nuo Saulės padėties galaktikos plokštumos atžvilgiu. Kuo mūsų Saulė pakyla aukščiau, tuo daugiau pavojingų spindulių ji gauna. Taip atsitinka todėl, kad tuomet Saulės sistema būna arčiausiai potencialiai mirtinų kosminių spindulių, kurie atsiranda sąveikaujant Paukščių Tako magnetiniam laukui ir miuonų radiacijai, kurią skleidžia gretima Mergelės žvaigždyno kryptimi esanti galaktikų grupė. Miuonai gali prasiskverbti pro 2,5 kilometrų jūros vandens ar 900 metrų uolos sluoksnį. Tai juos daro pavojingus beveik visoms žemėje gyvenančioms gyvūnų rūšims.

Visgi ši teorija dar labai nauja. Fizikas Richard Muller iš Lawrence Berkeley laboratorijos Kalifornijoje nors ir pripažįsta, jog toks bioįvairovės svyravimo paaiškinimas tikėtinas, tačiau kol kas jį vertina atsargiai. „Mes privalome suprasti šį mechanizmą geriau“, - teigia fizikas manydamas, kad kosminiai spinduliai gali ir nebūti tiesiogine bioįvairovės sumažėjimo priežastimi. Taip pat galimos ir kitos to priežastys, pavyzdžiui, stipri klimato kaita.

O kol mokslininkai ieško paaiškinimų galime tik džiaugtis, kad turime dar maždaug 7 milijonus metų iki ši teorija bus patvirtinta ar paneigta praktikoje.

Autorius: „Smėlis“, Technologijos.lt forumas

Šaltinis: Of Cosmic Rays and Dangerous Days

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: