New Horizons kosminis zondas atliko pirmuosius kamerų ir daviklių bandymus  (0)

New Horizons - tai pats greičiausias iki šiol žmonijos sukurtas kosminis aparatas, kurio tikslas - Plotono planetos tyrimai. Skriedamas link Plotono jis nuolat didina greitį ir kuomet priartės prie šios planetos, jo greitis sieks apie 80 tūkstančių km/h. Nors žemiškais mąsteliais tai grandiozinis skaičius, tačiau dabar kalba ne apie tai.

Zondas šiuo metu tolsta nuo Jupiterio. Nuskridus nuo jos 2,25 milijonus kilometrų, misiją valdantys specialistai nusprendė ištestuoti zondo daviklius ir kameras nufotografuodami atsivėrusį Jupiterio ir jo palydovų peizažą. Kosminio laivo visos sistemos veikė puikiai ir išsaugojo daugiau nei 700 nuotraukų, kurios pamažu transliuojamos į Žemę. Tai nėra paprastas procesas - juk nuo Žemės zondą jau skiria beveik milijardas kilometrų. Tačiau kol kas viskas vyksta puikiai ir astronomai turės nemažai darbo analizuodami šiuos kadrus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į New Horizons objektyvą pateko daug įdomių kadrų - milžiniškų ugnikalnių išsiveržimai, poliarinės palydovo Ijo pašvaistės, mažieji mėnuliai, planetą juosiantis dulkių žiedas ir dar labai daug visko įdomaus. Čia išvysite tik kelias nuotraukas, labiausiai sužavėjusias daugumą astronomų. Šiame kadre užfiksuotas palydovo Europa pasirodymas virš debesuotos Jupiterio atmosferos Tai dar viena didžiulių, Jupiterio planetoje vykstančių uraganų nuotrauka. Pirmoji tokia dėmė nufotografuota iš Žemės 1990 metais. Tik ji pradžioje buvo baltos spalvos ir pavadinta Oval BA. Beveik prieš metus ši dėmė ėmė raudonuoti, tad šios New Horizons nuotraukos padės atskleisti tokių uraganų susidarymo priežastis ir jų spalvų kitimo mechanizmą. Fotografuojant planetą tam tikrais kampais ir esant skirtingiems apšvietimams pavyko užfiksuoti Jupiterį juosiančius nedidelius žiedus. Nuotraukose jau pavyko išskirti dulkių žiedus ir arkas, kaip manoma susidarusias dėl susidūrimo su nedideliais kosminiais kūnais. Iš keturių stmabiausių Jupiterio palydovų tyrinėtojus labiausiai domino Ijo - objektas, turintis patį aktyviausią Saulės sistemoje branduolį (aišku, neskaitant pačios Saulės). New Horizons užfiksavo galingiausio ugnikalio Tvashtar išsiveržimus ir jų sukeltus 300 km aukščio dulkių stulpus. Turbūt jei pasaulyje ir yra vieta, kuri labiausiai panaši į pragarą, tai ji yra Ijo palydove... Ir šioje nuotraukoje tas pats Ijo palydovas. Tik šįsyk naktinė nuotrauka. Aiškiai matyti aktyvių ugnikalnių išsiveržimai (šviesūs žybsniai planetos paviršiuje) ir poliarinis palydovo švytėjimas, kurį sukuria Jupiterio magnetosfera, aktyviai "bombarduodama" Ijo atmosferą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: