Naujas marsaeigis "Bridget" pasiryžęs tolesniems Marso tyrimams  (0)

Anglijos aerokosminė įmonė EADS-Astrium naujo marsaeigio Bridget mėginimus Tenerifės saloje, prie užgesusio El Teide vulkano pradėjo 2006 metų pradžioje. Nepraėjus net geram pusmečiui, pranešama jog naujasis marsaeigis pasiruošęs vykti į Marsą. Tikimasi, jog Bridget bus pagrindinis naujos misijos į Marsą tyrimų prietaisas, galbūt pagaliau padėsiantis atsakyti į klausimą, buvo Marse gyvybė ar ne. Planuojama, jog misija įvyks 2011 metais, ir tai bus vienas iš Europos Kosminės Agentūros (ESA ) vizijos - pasiųsti žmones į Marsą maždaug po 30 metų - etapų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marsaeigis Bridget pagamintas naudojant pačias naujausias technologijas bus aprūpintas specialia įranga grunto gręžimui ir mėginių surinkimui. Šis robotas galės išgręžti iki 2 metrų gylio gręžinius. To dar nėra bandęs nei vienas iš jo pirmtakų. Tačiau kaip ir visų kitų panašių sistemų pagrindinis tikslas nepasikeitė – padėti atsakyti į klausimą apie gyvybės egzistavimo galimybes Marso planetoje.

Bridget marsaeigis

 Visgi Bridget dar nėra garantuotas dėl išvykimo į Marsą. Šiam marsaeigiui dar teks sudalyvauti Europos kosmoso tyrimų (ESA) organizuojamame konkurse, kurio nugalėtojai galės vykdyti 2011 metais suplanuotą misiją į Marsą. Šiai misijai, pavadintai ExoMars, planuojama skirti apie 700 milijonų eurų. Viliojantis kąsnelis daugeliui kompanijų, todėl išgirsti apie Bridget konkurentus yra nemaža tikimybė. Pati misija ExoMars yra dalis programos ESA Aurora, pradėtos dar 2001 metais ir skirtos Saulės sistemos tyrimams panaudojant pačias naujausias technologijas.

 „Marsaeigis sukurtas remiantis panašia koncepcija kaip ir jo pirmtakas „Beagle 2“, -komentuoja Mikas Healei (Mike Healy), gamintojo kompanijos EADS-Astrium atstovas. – „Beagle 2“ jau buvo technologiškai šiek tiek pralenkęs NASA analogus, tuo tarpu pastarasis modelis pagamintas remiantis pačiais naujausiais mokslo pasiekimais“.

 Bridget, kaip jau įprasta, turi šešis ratus, o jo pilnas ilgis siekia 3 metrus, plotis – 1,8 m. Aparatas su visa įranga, įskaitant ir unikalią gręžimo iki 2 metrų gylio sistemą, sveria apie 150 kg. Toks marsaeigis kainuoja apytiksliai 150 milijonų eurų.

"Bridget" marsaeigio bandymai Tenerifės saloje

Marsaeigis aprūpintas taip vadinamu „biočipu“, skirtu ieškoti sudėtingų organinių molekulių. Kita technologinė naujiena – mikroseismometras, skirtas požeminių virpesių matavimams. Mokslininkai tikisi, jog seisminis aktyvumas gali būti skysto vandens egzistavimo požymis.

Saugumo sumetimais suprojektuota eilė daviklių, kurių paskirtis neleisti pasikartoti panašiems įvykiams kaip kad buvo nutikę su „Beagle 2“ 2003 metais, kuomet su juo nutrūko ryšys ir iki šiolei apie jį nėra duomenų. Davikliai nuolatos tikrins Marso atmosferą ir pagal jų parodymus bus valdomi nusileidimo parašiutai bei oro pagalvės, kas turėtų garantuoti minkštą ir saugų nusileidimą.

Bridget nebus visiškai priklausomas nuo valdymo iš Žemės. Robotas turės autonominę valdymo programą ir dirbtinį „intelektą“ savarankiškiems sprendimams priimti, todėl jau dabar jį konstruktoriai vadina „robotu-mokslininku“.

"Bridget" marsaeigiui nuolatinis valdymas nebūtinas

Šiuo metu Marse vis dar veikia du NASA marsaeigiai „Spirit“ ir „Opportunity“. Jie vykdo Marso tyrimo programą jau nuo 2004 metų ir yra nuvažiavę apie 10 kilometrų. Bridget, pagal jo konstruktorių nuomonę, šį atstumą praeis per 4-6 mėnesius. Į marsaeigio tyrimo planus įtrauktos 10 Marso paviršiaus vietovių, išsidėsčiusių atstumu vidutiniškai kas 1 kilometrą.

Misijai ExoMars įvykdyti reikia ne tik marsaeigio, bet ir orbitinio aparato bei nusileidimo modulio, kuris turės nuleisti marsaeigį į raudonąją planetą. Orbitinis aparatas tyrimų metu bus naudojamas kaip retransliatorius tarp marsaeigio ir Žemės.

Belieka palinkėti marsaeigiui sėkmės ir neišdildomų įspūdžių raudonojoje planetoje. O jei dalį tų įspūdžių dar ir mums napagailėtų atsiųsti, būtų iš vis pasakiška.


 

 Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: