Pirmasis skrydis į Marsą vyks Žemėje  (1)

Rusijos ir Europos kosmoso agentūros (ESA) mokslininkai pradėjo rengtis kol kas ilgiausiam eksperimentui, imituojančiam žmogaus kelionę į Marsą. Anot portalo „New Scientist”, pusantrų metų truksianti simuliacinė misija skirta atkurti izoliaciją ir nepatogumus, kuriuos astronautai patirtų maždaug dvigubai ilgesniame realiame skrydyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2008-ųjų pabaigoje arba 2009-ųjų pradžioje Rusijoje šeši žmonės įžengs į erdvėlaivio modelį, sudarytą iš tarpusavyje sujungtų metalinių bakų. 200 kv. m. plote bus įrengtos patalpos gydymui, tyrimams, gyvenamasis kambarys ir virtuvė.

Pirmoji eksperimento dalis truks apie 250 dienų ir simuliuos skrydį į Marsą. Tuomet dalis grupės įeis į specialią talpą, imituojančią nusileidimo aparatą, ir ten išbus mėnesį. Galiausiai visa komanda „grįš” į Žemę.

Išskyrus tai, kad veiks traukos jėga, dalyviai gyvens panašiai kaip astronautai Tarptautinėje kosminėje stotyje: jie tvarkys kambarius, gaminsis maistą, atliks mokslinius bandymus ir galbūt net rengs spaudos konferencijas su tikrais žurnalistais.

Kad simuliacija būtų kuo tikroviškesnė, garso ryšys tarp „ervėlaivio” ir menamos valdymo stoties Žemėje vėluos 20 minučių. Tai bus išbandymas ne tik dalyviams, bet ir su jais bendraujantiems žmonėms.

„Tik įsivaizduokite, kas būtų, jei ragelyje išgirstumėte pagalbos šauksmą ir žinotumėte, kad jis buvo išsiųstas prieš 20 minučių“, - pasakoja ESA vadovas Markas Hepeneris. „Ir jei paklaustumėte „Kuo galiu padėti?“, jus išgirstų dar po 20 minučių. Tai psichologinė tyrimo dalis, ir ji visai neišgalvota“.

Rusija jau anksčiau yra surengusi trumpesnius tokio pobūdžio eksperimentus ir turi patirties apie tai, kokios problemos gali kilti. Viena jų – seksualinis priekabiavimas. 2000-aisiais surengtoje 8 mėnesių misijoje rusas dukart bandė pabučiuoti kanadietę po to, kai du kiti rusai susimušė. Dėl to Rusijos ir tarptautinės komandos kambariai buvo atskirti.

Mokslo festivalis "Erdvėlaivis Žemė"

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)