Teleskopas iš skysto veidrodžio  (1)

Didžiosios Britanijos ir Kanados mokslininkai pagamino veidrodį aplieję skystį sidabru. Toks veidrodis vieną dieną galėtų būti įmontuotas į teleskopą Mėnulyje, kuris „matytų“ infraraudonuosius spindulius iš žvaigždžių, tūkstantį kartų blyškesnių nei stebimos šiandien.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skystieji veidrodžiai, kaip technologija, nėra naujiena. Skystas metalas merkuris, sukamas inde pastoviu greičiu, įgauna parabolės formą (žiūrint iš šono), kuri idealiai tinka atspindėti telekopo vaizdui. Tokie veidrodžiai naudojami teleskopuose visame pasaulyje, nes gali būti labai didelių matmenų – iki 6 metrų skersmens – ir yra šimtąkart pigesni už atitinkamo dydžio stiklinius veidrodžius.

Teleskopas Mėnulyje išvengtų vaizdo iškraipymų, kuriuos Žemėje sukuria vis labiau užterštas atmosferos sluoksnis. Tačiau iki šiol nebuvo įmanoma pagaminti skystąjį veidrodį, tinkantį palydovo aplinkai: temperatūra čia nukrenta iki -147 laipsnių Celsijaus, o merkuris užšąla prie -38° C.

"Be to, dėl savo tankio merkuris tiesiog per sunkus, kad būtų įmanoma nugabenti jo pakankamai daug“, - sako D. Britanijos chemijos ekspertas Kenas Sedonas. Galiausiai, merkuris dar ir nuodingas, taigi konstruktoriai smarkiai rizikuoja rinkdami prietaisą.

Mokslininkai sugalvojo skystojo veidrodžio koncepciją, kurioje nebereikia merkurio. Vietoje jo pasitelkiamas tirštas druskingas skystis, sudarytas iš jonizuotų atomų (juose trūksta vieno ar kelių elektronų). Be to, atomai yra dideli ir nepaslankūs, todėl vėsdami „neskuba“ suformuoti tvarkingų kristalų. Tai reiškia, kad skystis sustingsta tik labai žemoje temperatūroje – 98° C žemiau nulio - ir sunkiai garuoja. Kitaip tariant, idealiai tinka teleskopui Mėnulyje.

Tačiau tai tik dalis naujosios technologijos. Mokslininkai vakuume skysčio paviršių padengė infraraudonuosius spindulius atspindinčiomis sidabro nanodalelėmis. Toks veidrodis sėkmingai tebeveikė ir po kelių mėnesių, skelbia New Scientist ir ABC.

„Niekas iki šiol nebandė padengti skysčio metalu“, - sako K. Sedonas. Kol kas neaišku, kodėl sidabras taip gerai prilimpa prie skysčio paviršiaus.

"Rezultatai rodo, kad tai ne tik pasitesinęs, bet ir labai geras sprendimas – mes praktiškai jau dabar galėtume vykti su juo į Mėnulį. Tačiau pirmiausia mes norime nuleisti užšalimo tašką dar 50 laipsnių ir pagerinti infraraudonųjų spindulių atspindėjimą“ – teigia mokslininkas.

NASA ir Kanados kosmoso agentūra finansuoja tyrimus projektui „Mėnulio skystojo veidrodžio teleskopas“ (Lunar Liquid Mirror Telescope). Pirmąjį tokį teleskopą ketinama pastatyti viename iš Mėnulio ašigalių iki 2018 m. Tiesa, vietoje „kibiro”, kurį sukantis variklis gali užsikimšti nuo Mėnulio dulkių, veidrodį formuotų superlaidus magnetas.

Šaltinis: ErdvėlaivisŽemė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: