Aptikta teršalus neutralizuojanti molekulė  (6)

Mokslininkai atrado neįprastą molekulę, kuri atmosferoje neutralizuoja teršalus. Jei ji to padaryti nespėja, teršalai į Žemę grįžta su rūgštiniu lietumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pensilvanijos universiteto profesorė Marsha Lester ir Josephas Francisko iš „Purdue“ universiteto (JAV) atrado molekulę, sugluminusią mokslininkus.

Atrasta molekulė neįprasta, nes turi dvi vandenilio jungtis. Dvi vandenilio jungtis turi ir vandens molekulės, rašo sciencedaily.com.

„Proceso, kaip susidaro rūgštiniai lietūs, cheminės detalės iki šiol nebuvo aiškios. Taigi šis atradimas mums labai svarbus“, – sako J. Francisco. Anot jo, atradimas leis mokslininkams geriau suprasti teršalų reakcijas atmosferoje ir numatyti tokių reakcijų pasekmes.

M. Lester sako, kad molekulė teoriškai buvo žinoma jau 40 metų, tačiau iš tiesų atrasta tik dabar. „Mes galvojome apie šią neįprastą molekulės, esančios atmosferoje, struktūrą daugelį metų, taigi tirti jos ypatybes buvo labai įdomu“, – sako ji.

Yra žinoma, kad vanduo turi neįprastų savybių. Pavyzdžiui, kieta vandens forma – ledas – yra lengvesnis negu skysta forma ir neskęsta. Vanduo taip pat verda daug aukštesnėje temperatūroje, negu turėtų pagal jos cheminę struktūrą.

Šito keisto elgesio priežastis – silpnos vandenilio jungtys, kurios sutelkia vandens molekules.

„Vandenilio jungtys paprastai yra silpnesnės apie 20 kartų. Bet šiuo atveju atrastos molekulės vandenilio jungtys yra gana stiprios, nes geba veikti atmosferą“, – sako J. Francisco.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: