Dar viena detalė ieškant laukinių kamanių nykimo priežasčių  (1)

Toronto universiteto mokslininkai pateikė rimtų įrodymų, jog dirbtiniu būdu veisiamos kamanės, apdulkinančios augalus oranžerijose ir šiltnamiuose, kelia rimtą grėsmę jų laukinėms gentainėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aiškindamiesi, kodėl Ontarijo provincijoje (Kanada) mažėja laukinių kamanių, mokslininkai tyrė avilius šalia pramoninių šiltnamių ir toli nuo jų. Jie nustatė, kad pramoninės kamanės yra labai pavojingo parazito Crithidia bombi nešėjos. Jei jos išlekia iš oranžerijos ar šiltnamio – o taip nutinka dažnai – ir renka nektarą nuo tų pačių žiedų, kaip ir laukinės jų giminaitės, pastarosios netrunka užsikrėsti.

Greičiausiai užsikrečia kaip tik tos kamanės, kurios gyvena pramoninių šiltnamių kaimynystėje: pusė jų nešiojo patogeną, tuo tarpu nė viena toliau nuo šiltnamio esančių avilių kamanė nebuvo užsikrėtusi.

Mokslininkai apskaičiavo, jog nepaisant to, jog pirmaisiais etapais liga tarp kamanių plinta labai lėtai, tačiau spėjama, jog po tam tikro laiko gali kilti didžiulė epidemija, padarysianti milžinišką žalą laukinių kamanių populiacijai.

Laukinės bitės ir kamanės yra pagrindinės daugelio augalų apdulkintojos, įskaitant ir įvairias žemės ūkio kultūras. Tačiau pastaruoju metu dėl nežinomų priežasčių bičių ir kamanių populiacija mažėja. Apie šį reiškinį ir kai kurias hipotezes mes jau esame rašę. Šis tyrimas siūlo racionalų šios problemos paaiškinimą. Tyrimo autoriai tikisi, jog jis atkreips žmonių, užsiimančių bičių ir kamanių veisimu, dėmesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)