Sukurta nauja naftą nuo vandens atskirianti medžiaga  (7)

Masačūsetso Technologijų Instituto (MIT) mokslininkai sukūrė naują į popierių panašią medžiagą, kuri gali tiesiai iš vandens absorbuoti naftą ir analogiškus chemikalus. Tyrinėtojai teigia, jog jų pagaminta membrana gali absorbuoti iki 20 kartų daugiau naftos lyginant su jos pačios svoriu, ir yra daugkartinio naudojimo. Absorbuotą naftą galima surinkti ir vėl naudoti kaip žaliavą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Mes atradome, jog iš nanovielučių galima 'nuausti popierių', kuris gali selektyviai absorbuoti hidrofobinius skysčius - tokius kaip nafta - tiesiai iš vandens", pasakoja darbo vadovas Francesco Stellacci.

Nanovielučių audinys gali būti naudojamas ne tik aplinkosaugoje. Šiuo savotišku popieriumi galima naudotis filtruojant ir gryninant vandenį. Medžiagą nebrangu gaminti, nes jos struktūra yra lengviau gaminama dideliais kiekiais lyginant su kitomis nanomedžiagomis.

Stellacci sako, jog egzistuoja ir kitos medžiagos, galinčios atlikti lygiai tokį patį darbą, tačiau jų selektyvumas nėra toks didelis. Kitaip tariant, analogiškos medžiagos absorbuoja ir dalį vandens, dėl ko jos yra mažiau efektyvios izuoliuojant teršalus nuo aplinkos. Naujoji medžiaga pasirodo esanti praktiškai visiškai nelaidi vandeniui. "Mūsų medžiagą galima palikti vandenyje vieną ar du mėnesius, ir kai ją išimsite ji vis dar bus sausa", sako Stellacci. "Tačiau jei tame vandenyje yra hidrofobinių teršalų, jie visi bus absorbuoti".

Iš kalio mangano oksido pagamintos vielutės yra stabilios aukštose temperatūrose. Dėl to nafta iš membranos gali būti pašalinta ją pakaitinus, tačiau neviršijant naftos užsidegimo temperatūros. Nafta išgaruoja ir vėliau vėl gali būti kondensuojama į skystą būseną. Taigi, ir membraną, ir naftą galima vėl naudoti.

Gaminio veikimas pagrįstas dviem esminiais aspektais. Pirma, į spageti panašus nanovielučių audinys turi daugybę mažyčių porų, pasižyminčių geromis kapiliarinėmis skysčių absorbavimo savybėmis. Antra, vandenį atstumianti danga neleidžia vandeniui įsiskverbti į membraną. Beje, pati membrana yra pagaminta anudojant iš esmės tą patį metodą kaip ir jos "žemų technologijų" pusbrolis popierius. "Mes padarome nanovielučių suspensiją, panašią į celuliozės suspensiją [esminį popieriaus komponentą], ją išdžioviname ant nelipnios plokštės paviršiaus, ir gauname labai panašius rezultatus", pasakoja Stellacci.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)