Tik du keistuoliai gali paveikti minią  (3)

Biologė dr. Ashley Ward iš Sidnėjaus Universiteto (Australija), kartu su kolegomis tyrinėdama žuvų elgesio statistinius ypatumus, surado, kad dviejų žuvų, plaukiančių tiesiai į grobuonio nasrus, pakanka, kad jie paskui save nusivestų ir visą būrį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie, pasinaudodami robotais - žuvų modeliais, tyrė, kaip galima paveikti grupinį žuvų elgesį. Pasirodė, kad viena žuvis, besielgianti kitaip nei kitos, yra būrio visiškai ignoruojama, tačiau jei taip elgiasi bent dvi, jos jau daro didelį poveikį likusioms ir gali nesunkiai paskui save nusivesti visą būrį.

Mokslininkų nuomone, atsakymas glūdi tikimybių teorijoje ir neturėtų labai stebinti – jei tikimybė, kad vienas individas elgiasi keistai ar pavojingai būtų viena dešimtoji, tuomet tikimybė, kad taip elgsis du individai, tebus tik viena šimtoji. Vadinasi, pakartoti dviejų individų elgesį yra pakankamai nepavojinga, bent jau žuvų atveju.

Dabar mokslininkai norėtų panašius tyrimus atlikti ir žmonėms, ir mano, kad rezultatai bus panašūs. Numatoma stebėti žmones, einančius per gatves.

„Daugelis žmonių paseka kitų pavyzdžiu. Neretas atvejis, kuomet, jei tik keli žmonės pradeda eiti per raudoną šviesą, jais paseka ir kiti, net patys neįsitikinę, ar tai yra saugu, dažnai ir nepažiūrėdami į šviesoforą“, - sakė Ashley Ward. „Aš manau kad mes nustatysime panašius dėsningumus kaip ir žuvų būrio atveju“.

Tiesa, kol kas neaišku, ar pakaks dviejų „lyderių“, kaip žuvų būriui, kad kiti žmonės pradėtų eiti paskui juos.

Iliustracijoje: Eksperimento schema

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)