Daržovėse baigiasi vitaminai  (8)

Daugumoje šiltnamiuose auginamų olandiškų daržovių trūksta vitamino C, nustatė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Olandai tampa vis apkūnesni, tačiau kenčia dėl vitaminų stokos. Tokią šokiruojančią išvadą neseniai paskelbė dietologai ir šalyje veikiančios ekologinės organizacijos. Tačiau tai nėra vien tik pačių olandų problema – su ja susiduria visi Nyderlanduose auginamų daržovių vartotojai, teigia Austrijos dienraštis „Die Presse“.

Aisbergo salotų, pievagrybių, agurkų bei kitų Nyderlanduose auginamų daržovių kokybė apverktina. Dėl intensyvaus naudojimo dirvožemis, kuriame jos auginamos, visiškai nualintas ir nepajėgia aprūpinti daržovių būtinomis mineralinėmis medžiagomis, kurios vėliau augalų perdirbamos į vitaminus.

Autoritetingo Wageningeno mieste įsikūrusio Nyderlandų Agronomijos instituto mokslininkai nustatė, kad vitamino C kiekis šalies šiltnamiuose auginamuose agurkuose per paskutiniuosius 7 metus sumažėjo 99 proc. Savo tyrimo rezultatus mokslininkai paskelbė „De Telegraaf“ dienraštyje.

Vitaminų kiekis olandiškuose brokoliuose ar žiediniuose kopūstuose tyrėjų duomenimis nuo 2001 m. sumažėjo atitinkamai 84 ir 64 proc. Cikorijose apskritai nebeliko vitamino C. Vienintelė eksportuojama olandiška daržovė, kurioje vitamino C kiekis padidėjo – raudonasis pipiras. Šiandien vitamino C raudonuosiuose pipiruose 3,6 proc. daugiau, nei prieš 7 metus.

Kažkas panašaus prieš kelerius metus buvo nutikę ir Nyderlanduose auginamiems pomidorams. Vartotojai niekinamai vadino juos „vandens bombikėmis“, nes dėl intensyvaus auginimo ir masinės gamybos tikrasis pomidoro skonis buvo visiškai prarastas. Į vartotojų nuomonę tada buvo įsiklausyta: buvo išvestos naujos pomidorų veislės, kurios pasižymėjo „stipresniu“ skoniu.

Tačiau iš visko sprendžiant žemės ūkio pramonė deramai nepasimokė iš „vandens bombikių“ istorijos. Dirvožemis ir toliau buvo alinamas, niekas nesiėmė auginti naujų kitų daržovių veislių. „Didžioji mūsų žemių dalis jau nebegyva“, - konstatuoja vartotojų teisių gynimo organizacijos „Consumentenbond“ atstovai. „Jei pačiu artimiausiu laiku nesiimsime reikiamų priemonių, kils pavojus visų mūsų piliečių sveikatai“, - pareiškė mokslininkas agronomas Paulas Blokkeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)