Mokslininkai aptiko bakterijas, mintančias antibiotikais  (5)

Turbūt sunku būtų surasti žmogų, nežinantį kas tai yra antibiotikai. Dabar tai vieni iš labiausiai paplitusių vaistų, naudojamų kovai su ligas sukeliančiomis bakterijomis. Tačiau Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai pastebėjo, jog dirvoje yra šimtai bakterijų, kurios nuo antibiotikų ne tik nemiršta, bet ir sėkmingai jais maitinasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai dabar nusiteikę išsiaiškinti, kokiais būdais šios bakterijos nugali „antibakterines“ antibiotikuose esančias medžiagas. Tai žinoti yra labai svarbu, nes ateityje ir ligas sukeliančios bakterijos gali „išsiugdyti“ tokias savybes.

Iš kitos pusės, atradimas atsakė į ilgą laiką mokslininkams nerimą kėlusį klausimą, kas darysis su natūraliomis dirvos bakterijomis, kai į aplinką patenka vis didesni kiekiai antibiotikų. Ne tik tie, kurie išmetami į šiukšlynus, bet ir kartu su fekalijomis. Apie tai, jog dalis vaistinių medžiagų yra nesuvirškinama ir patenka į aplinkinį vandenį, mes jau esame rašę.

Nors dirvožemis antibiotikais „sodrinamas“ jau ganėtinai senokai, tačiau natūralios bakterijos dėl to nemiršta – ir visa tai tik dėl to, jog didelis kiekis šių mikroorganizmų antibiotikus naudoja maistui. Kai kurie biologai, sužinoję šio tyrimo rezultatus, išreiškė didelį palengvėjimą ir pasidžiaugė gamtos sugebėjimais savarankiškai kovoti su tokiomis destruktyviomis medžiagomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)