Genetiškai pakeistų rapsų sėklos žemėje išlieka mažiausiai 10 metų  (2)

Kai kurių genetiškai modifikuotų augalų sėklos dirvožemyje gyvybingos gali išlikti mažiausiai 10 metų, nors laukas buvo apdorotas herbicidais, nustatė Švedijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedų mokslininkai ištyrė eksperimentinį lauką, kuriame prieš dešimt metų buvo pasėti genetiškai pakeisti rapsai, ir aptiko, kad nepaisant visų apsaugos priemonių jie čia vis tebeauga, pranešė BBC.

Augalininkystės specialistai šiame lauke ne vienerius metus atkakliai bandė sunaikinti likusias rapsų sėklas. Iki šiol nebuvo nustatyta, kad genetiškai pakeistų augalų pasėliai galėtų išlikti taip ilgai. Pasak kritikų, tai liudija, jog sykį pasėtų modifikuotų augalų plitimo sustabdyti neįmanoma.

Lundo universiteto mokslininkė Tina D'Hertefeldt vadovavo tyrėjų grupei, apžiūrinėjusiai nedidelį bandymų lauką, kuriame prieš 10 metų buvo atliekami eksperimentai su genetiškai pakeistais rapsais. Specialistai ieškojo vadinamųjų „savanorių“ – augalų, kurie „spontaniškai“ išdygo iš dirvoje likusių sėklų.

„Mes buvome nustebinti, labai nustebinti, - sakė ji BBC. – Žinojome, kad „savanorių“ buvo aptinkama anksčiau, tačiau manėme, kad per tą laiką jie visi bus išnykę.“

Švedijos mokslininkai, savo tyrimo rezultatus paskelbę žurnale „Biology Letters“, pabrėžia, kad atlikus herbicidams atsparių genetiškai modifikuotų rapsų bandymus, šis laukas buvo intensyviai apdorotas chemikalais, kurie turėjo sunaikinti visus likusius augalus. Po 2 metų inspektoriai patikrino lauką ir išnaikino jame išdygusius rapsus.

Tačiau net ir po 10 metų šiame lauke buvo aptikta 15 augalų, kuriuose buvo rasta genų, prieš dešimtmetį įterptų į eksperimentinius rapsus, kad jie būtų atsparūs tam tikros rūšies herbicidams. Mokslininkai taip pat nustatė, kad po 10 metų išliko ir kai kurie genetiškai nepakeisti augalai.

Buvęs D. Britanijos Nacionalinio agrikultūrinės botanikos instituto vadovas Jeremy Sweetas, šiuo metu nepriklausomas augalų biotechnologijų ekspertas, BBC sakė, kad jau anksčiau buvo žinoma, jog aliejinių rapsų sėklos išsiskiria ypatingu gyvybingumu.

„Tai reiškia, kad ūkininkai, norintys pereiti nuo genetiškai pakeistų augalų prie įprastinių, privalės laukti daugelį metų“, - sakė jis.

Pasak BBC, Lundo universiteto tyrėjai nenagrinėjo, ar genetiškai pakeisti rapsai nebuvo paplitę į gretimus laukus. Jie taip pat nesiaiškino, ar esama genetinių pokyčių netoliese augančiuose laukiniuose augaluose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: