Ryklys prarijo įrangą, skirtą apsaugai nuo...ryklių  (2)

Nors mums, lietuviams, rykliai tėra dar vienas egzotiškas vandens gyvūnas, gi pasaulyje daugumai pakrančių gyventojų ir pagaliau jūrų biologams tai pavojinga kasdienybė. Atsidurti ryklio pilve – malonumas ne iš didžiausių, tad pasaulyje kuriamos įvairios apsaugos priemonės. Pavyzdžiui Shark Shield jau kuris laikas skaitoma kaip viena iš moderniausių tokių sistemų, o jos efektyvumas įrodytas daugelyje bandymų. Tačiau dabar suabejota ir tokios sistemos efektyvumu – turbūt kitaip nelabai galėjo ir būti, kuomet ją „vienu prisėdimu“ ėmė ir sušveitė baltasis ryklys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši kurioziška, bet daugeliui susijusių žmonių visai nelinksma istorija nutiko prie Pietų Afrikos krantų, kuomet Shark Shield sistema buvo testuojama praktiškai. Pasak testuotojų, įjungta elektroninė sistema ne tik nenuvaikė didžiulio, 3.6 metrų ilgio baltojo ryklio, bet galbūt net paskatino imti ir sušveisti Shark Shield įrangą. Ką ryklys sėkmingai ir padarė. Dėl įvykio patikimumo negali būti abejonių, nes visa tai nutiko Pietų Afrikos organizacijos Natal Sharks Board darbuotojų akyse (organizacija užsiima žmonių apsauga nuo rykliu ir dalinai pačių ryklių stebėjimų).

Įdomiausia tai, jog būtent šios organizacijos dukterinė įmonė daugiau nei prieš 10 metų ir sukūrė Shark Shield technologiją, kurią vėliau to paties pavadinimo Australijos kompanijai pasisekė patobulinti ir išvystyti iki serijinės gamybos.

Shark Shield įranga susideda iš elektroninio įrenginio, tvirtinamo prie banglentės, katerio, valties ar pagaliau plaukiko kūno ir vandenyje nutįsusios antenos. Elektroninis įrenginys generuoja signalą, kurį antena transformuoja į tam tikrų parametrų elipsines elektromagnetines bangas, kurie nedideliu atstumu (iki 4 metrų nuo antenos) labai stipriai veikia Ampullae of Lorenzini – ryklio nosyje esančius organus, jautrius elektromagnetiniam laukui. Jie padeda grobuoniui ieškoti savo aukų.

Kuomet ryklys patenka į Shark Shield kuriamą aktyvų lauką, jis patiria stiprų skausmą ir nevaldomus raumenų spazmus, tad skubiai šalinasi iš pavojingos zonos. Bent jau taip rodė ligšioliniai įrenginių testai, kurių atlikta tikrai nemažai. Be to, nei vienas žmogus, turėjęs šią įrangą, nebuvo užpultas ryklių.

Tiesa, yra viena išimtis. Kaip rašo The Australian, 2005 metais prie Australijos krantų ryklio nasruose žuvo jūrų biologas Jarrod Stehbens. Tikrai žinoma, jog plaukdamas į jūra jis pasiėmė Shark Shield prietaisą, tačiau taip ir liko neaišku, ar įrenginį jis naudojo apsaugai, ar jo nebuvo įjungęs.

Gamintojai pabrėžia, jog apsauga efektyvi tik tuomet, kada antena yra panardinta į vandenį. Tad šis mirties atvejis sukėlė daug klausimų – ar apsauginė įranga ne visada suveikia, ar žmonės ją neatsargiai naudoja. Į šiuos klausimus bando atsakyti biologo mirtį tebetirianti komisija, kuriai vadovaujantis Tony Schapel (Australijos valdžios atstovas) aiškinasi prielaidą, jog galbūt Shark Shield prietaisas netgi vilioja ryklius.

Tuo tarpu Rod Hartley, kompanijos Shark Shield direktorius, tvirtina, jog nesėkmingus testus prie Afrikos krantų lėmė įtaiso antenos gedimas, o pačios technologijos efektyvumas yra daug kartų įrodytas ir abejonių nekeliantis. Tačiau tokie žodžiai pasitikėjimo šią įrangą jau nusipirkusiems klientams nesukelia. Nors jos kaina pakankamai solidi (kainuoja nuo $700-$1100 priklausomai nuo modifikacijos), tačiau absoliučios garantijos efektyvia apsauga tikėtis negalima. Reikia paminėti, jog tokią įrangą yra įsigijusios Australijos, PAR ir JAV armijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)