Identifikuoti nauji mėsėdžiai dinozaurai  (1)

Bristolio universiteto bei JAV paleontologai identifikavo naujų dinozaurų mėsėdžių iškasenas. Vienas iš dinozaurų greičiausiai mito kaip hiena, o kitas medžiojo gyvus gyvūnus. Prieš 8 metus Čikagos universitete dirbantis dr. Paulas Serano Nigerio valstybėje, išilgai vakarinio Tenere dykumos pakraščio aptiko dvi suakmenėjusias 110 mln. metų senumo mėsėdžių dinozaurų liekanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Bristolio universitete dirbančio bendraautoriaus Steve‘o Brusatte, atrastieji dinozaurai priklauso pagrindinei mėsėdžių grupei, kuri ateinančius 50 mln. metų, kreidos periode, įsiviešpataus Afrikoje, Pietų Amerikoje bei Indijoje. Vienas iš gyvių buvo maždaug 8 m ilgio ir puikavosi trumpu ragais padengtu snukiu. Kryptopai greičiausiai ieškojo maisto panašiai kaip dabartinės hienos. Panašiai kaip vėlesni šios dinozaurų grupės, žinomos kaip abelisauridai, nariai, gyvenantys Pietų Amerikoje ir Indijoje, turėjo trumpus, šarvuotus nasrus ir mažus dantis, pritaikytus ryti vidurius ir graužti maitas.

Kitas bendraamžis dinozauras buvo panašaus dydžio ir pavadintas „Eocarcharia dinops“ arba „nuožmiaakiu aušros rykliu“. Jis turėjo ašmenų formos dantis bei išsikišusią kaulėtą antakių raukšlę. Priešingai nei kryptopai, jo dantys labiau pritaikyti pulti gyvą grobį ir perpjauti kūno dalis. „Eocarcharia“ priklauso karcharodontozauridų grupei, kuriai priklausė tokie dideli ar net didesni plėšrūnai kaip „Tyrannosaurus rex“. Išsipūtęs kaulėtas virš „Eocarcharia“ akių esantis kaulėtas antakis suteikė jam grasinančią išvaizdą ir galėjo būti naudojama kaip taranas kovojant su konkurentais dėl poravimosi teisių.

Šiedu mėsėdžiai buvo kitų tos pačios srities mėsėdžių dinozaurų „Suchomimus“, didelių žuvimi mintančių teropodų, amžininkai. Jų anatomija parodo, kad dinozaurai mito skirtingu maistu: „Suchomimus“ ėdė žuvis, kryptopai mito mažesniais gyvūnais, o „Eocarcharia“ buvo didžiausias savo laiko grobuonis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: