Surasta tarpinė grandis tarp senovinių ir dabartinių krokodilų  (3)

Suakmenėjęs senovinio plėšrūno skeletas mokslininkus ilgai vertė sukti galvą, kokiai evoliucijos šakai jis galėtų priklausyti. Egzotiškas skeletas, kurio amžius siekia 80 milijonų metų, ilgą laiką buvo tyrinėjamas ir tik dabar prieita išvados, jog tai galėtų būti dabartinių krokodilų protėvis. Taip mano ir Felipe Mesquita de Vasconcellos, Rio De Žaneiro (Universidade Federal do Rio de Janeiro — UFRJ) mokslininkas bei vienas iš atradimų autorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suakmenėjusios šio senovinio krokodilo (arba greičiau krokodilų šeimos gyvūno) liekanos aptiktos dar 2004 metais Brazilijos miestelyje Monte Alto. Viešam mokslinės visuomenės dėmesiui radinys pristatytas tik šiemet UFRJ vykusioje konferencijoje. Dabar Brazilijos paleontologai jau tvirtai įsitikinę, jog šis gyvūnas, pavadintas Montealtosuchus arrudacamposi, ir yra stinganti krokodilų evoliucijos grandinės dalis. „Šis gyvūnas turi morfologinių požymių rinkinį, atitinkantį tiek senuosius, tiek ir dabartinius krokodilus“, - aiškina Felipe Mesquita de Vasconcellos. Surastasis plėšrūnas yra 1.6 metro ilgio. Skirtingai nei dabartiniai krokodilai, jų protėvis turėjo labai ilgas kojas, ir mokslininkų teigimu, jis buvo „pakankamai judrus“.

Tad nekeista, jog gyveno jis sausumoje, dabartinės Brazilijos teritorijoje prieš 80 milijonų metų.

Išsamiau apie šį atradimą ir patį gyvūną galima paskaityti universiteto spaudos pranešime ir žurnalui Zootaxa autorių parengtame straipsnyje (PDF formatu).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: