JAV pritarė maistui vartoti klonuotus gyvūnus  (12)

Maisto ir vaistų valdyba (MVV) po 6 metus trukusio tyrimo nusprendė, kad klonuotų kiaulių, galvijų ir ožkų mėsa bei pienas ir jų jauniklių mėsa yra saugūs. Trūkstant duomenų apie avių produktus, institucija negalėjo priimti sprendimo dėl jų saugumo. MVV nesitiki, kad šiuo metu prekyboje atsiras daug klonuotų gyvūnų produktų dėl didelės klonavimo kainos. Pirmiausia klonai bus naudojami veisimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2006 m. gruodžio mėn. MVV priėmė beveik identiškas pirmines išvadas. Nauji moksliniai duomenys tik sustiprino institucijos poziciją. Anot MVV Maisto saugumo ir taikomos mitybos centro direktoriaus Stepheno Sundlofo, atsižvelgiant į gautus papildomus duomenis bei viešas diskusijas, nutarta, jog klonuotų galvijų, kiaulių ir ožkų mėsos bei pieno produktai yra tokie pat saugūs kaip ir kasdien vartojamas įprastinis maistas. Taip pat MVV nereikalaus, kad tokie maisto produktai būtų pažymimi kaip gauti iš klonuotų gyvūnų.

MVV kritikavo JAV aktyvistų grupės bei politikai, kurių neįtikino pateikti moksliniai duomenys. Anot Merilendo senatorės Barbaros Mikulski, MVV pasielgė neapgalvotai ir paskubomis priėmė sprendimą dėl klonuotų produktų vartojimo. Senatorė yra įstatymo projekto, kuriuo MVV kviečiama nepriimti sprendimo iki išsamesnių naujų tyrimų rezultatų paskelbimo, bendraautorė. Tiesiog neturėtume skubėti valgyto kažko, kas buvo sukurta laboratorijoje. MVV priėmė sprendimą remdamasi neišsamia ir turinčia trūkumų tyrimų apžvalga, kurią finansavo klonavimo bendrovės, norinčios Amerikos vartotojams primesti klonavimo technologijas. 2005 m. atlikta apklausa rodo, jog du trečdalius JAV vartotojų varžė gyvūnų klonavimas, o beveik pusė manė, kad valgyti klonuotų gyvūnų maistą būtų nesaugu. Kai kurios JAV maisto bendrovės pažymi, kad jos nesirengia sandėliuoti klonuotų gyvūnų maisto produktų.

Europa atidžiai seka įvykius JAV. Praėjusią savaitę Europos maisto saugumo administracija (EMSA) pradėjo viešas konsultacijas įstatymo projekto klausimu. Įstatyme reziumuojama: 1) klonuotų kiaulių ir galvijų maisto produktai yra tokie pat kaip ir tradiciškai veisiamų gyvūnų; 2) nepanašu, kad gyvūnų klonavimas gali daryti poveikį aplinkai; 3) plėtojantis technologijoms pavyks išspręsti esamas sveikatos ir gerovės problemas. Europos Sąjunga pažymi, kad pritarus klonuotų gyvūnų vartojimui, tokie maisto produktai privalės būti pažymėti. Tokia ES pozicija radikaliai skiriasi nuo JAV. Požiūrių skirtumas paskatins ilgus ir brangiai kainuojančius prekybinius ginčus dėl genetiškai pakeistų maisto produktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)