Kūno žaizda atskleidžia dinozaurų paslaptis  (2)

Augalais mintančio psitakozauro (arba papūginio driežo) stora oda panaši į ryklio ir paslėpta po žvynais ar plunksnomis. Paleontologai įsitikinę, kad tokia stora išorinė kūno danga palaikė dinozauro organus ir saugojo nuo grobuonių. Dantų žymės rodo, kad dinozaurą sužeidė maitėda. Prieš 100 mln. metų žuvusio dinozauro kūno gabalėlis leido į jį pažvelgti atidžiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minkštieji audiniai, pavyzdžiui, oda retai išlieka suakmenėjusiose iškasenose. Dėl šios priežasties mokslininkai nesutarė, ar dinozaurų kūną dengė plunksnos ar žvynai. Psitakozauro pavyzdys pirmą kartą leidžia išsamiai pažvelgti į gilius po oda esančius kūno audinius. Dvikojis žolėdis buvo gazelės dydžio. Jo oda buvo kieta ir žvynuota, ją sudarė daugiau kaip 25 fibrilinio baltymo (kolageno) sluoksniai, panašūs į dabartinių ryklių, roplių ir delfinų. Šiuolaikinių gyvūnų tyrimai rodo, kad minima skaidulų struktūra apsaugo odą nuo įtempimų ir apkrovų.

Rastas psitakozauras pateikia neturinčią precedento galimybę pažvelgti į dinozauro odą. Šios suakmenėjusios dinozauro liekanos rastos Kinijos vietovėje, kurioje gausu unikalių suakmenėjusių iškasenų. Jungtinės Karalystės Portsmuto žemės ir aplinkos mokslų universiteto mokslininkas Markas Wittonas pažymi, kad šis atradimas pateiks dar ne vieną staigmeną. Tiesiog nuostabu, kad suakmenėjusioje iškasenoje oda taip išsilaikė, kad galima aiškiai matyti skerspjūvį. M. Wittonas pažymi, kad dinozauro oda buvo neįtikėtinai kieta ir greičiausiai saugojo gyvūną nuo plėšrūnų užpuolimo. Mes įsivaizduojame psitakozaurą kaip storą mažą gyvūną, vaikščiojantį po apylinkes ant užpakalinių kojų. Jis turėjo būti panašus į priešistorinę kiaulę, klajojančią po miškingas vietoves bei miškus ir mintančią visokiais augalais, atsitiktinai rasta mažų gyvūnėlių maita.

Kinijoje rasto dinozauro pavyzdys priskiriamas ankstyvajame kreidos periode vykusioms gyvūnų kovoms už gyvybę ir mirtį. Dantų žymės ir įtrūkimai odoje leidžia manyti, kad gyvūnas buvo užpultas kito dinozauro ir nudvėsęs paslėptas po nuosėdų sluoksniu. Tokiu būdu dinozauro oda puikiai išsilaikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: