Geltonos Kanados ežero "akys"  (1)

Pasaulyje yra tiek keistų vietų, jog jų neišvydus savo akimis dažnai sunku patikėti apie jas pasakojamomis istorijomis. Viena iš tokių vietų yra Kanados Osoyoos ežeras, dar kitaip vadinamas – geltonuoju. Iš principo jis nėra visas geltonas, tačiau karštomis ir sausomis dienomis vanduo nusenka ir seklesnėse ežero vietose formuojasi įstabūs geltoni ežeriukai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paslapties įminimas glūdi jo turtuose – pasirodo, ežero vanduo įsotintas įvairių naudingų mineralinių medžiagų, kurios formuoja praktiškai sotųjį tirpalą, kuomet didelės kaitros metu dalis vandens nugaruoja. O kaitros, ypač vasarą – dažnas reiškinys. O ir ar galėtų būti kitaip – juk Osoyoos ežeras išsidėstęs vienintelėje visoje Kanadoje to paties pavadinimo dykumoje. Pati dykuma nėra didžiulė – jos ilgis tesiekia 24 kilometrus. Ir ji pati nėra nusileidusi iš dangaus, o tiesiog nuo Meksikos per visą JAV teritoriją besitęsiančios Sonoranijos dykumos dalis. Tiesa Osoyoos dykuma yra gana neįprasta – per pastaruosius 100 metų žmonės ją gerokai pakeitė apsodindami įvairiausiais sodais, tad dabar čia auginamos obelys, persikai, apelsinai, kriaušės, vyšnios ir netgi joje yra vienintelė visoje Kanadoje bananų ferma. Per metus šiame regione iškrenta 250 mm kritulių. Visos Kanados atžvilgiu, tai pati sausiausia ir karščiausia vieta valstybėje.

Tai štai, tokios neįprastos dykumos apsuptyje slepiasi ne ką mažiau keistas Osoyoos ežeras. Kuomet karščiai išgarina dalį jo vandens, atsimerkia mineralais prisotintos geltonos ežero akys. Žmonės ne tik grožisi šiomis gėrybėmis, bet ir sėkmingai jas naudoja savo veikloje. Per dieną iš ežero išgaunama apie toną kalcio, natrio sulfatų ir kitų mineralinių junginių. Senovėje vietiniai gyventojai tikėjo, jog vanduo turi gydomųjų galių, tad prie keliaudavo nemažai ligonių. O dabar tai viena iš mėgiamiausių turistų ežerų visoje Kanadoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)