Papuošti voratinkliai vilioja ne tik aukas, bet ir grobuonis  (0)

Ilgą laiką biologams nesisekė atrasti įtikinamo paaiškinimo unikaliems Argiope rūšies vorų audžiamiems voratinklių raštams. Voratinkliai išmarginti įvairiausiais ornamentais ir iš toli krenta į akis – tačiau kodėl šie vorai eikvoja papildomą energiją tokiem puošybos elementams? Nuo to laiko, kai tokius voratinklius oficialiai mokslas surado 1889 metais, paskelbtą daug šį reiškinį aiškinančių hipotezių. Vieni biologai tvirtino, jog tokios „dekoracijos“ naudingos vabzdžių viliojimui, kiti manė, jog tai leidžia atbaidyti plėšrūnus, dar kiti tvirtino, jog tai tarsi apsauginės vėliavėlės paukščiams – jie gali laiku pastebėti voratinklį ir jo nesuplėšyti. Dabar atlikto tyrimo metu jau ima aiškėti, jog kai kurios hipotezės buvo teisingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taivanio biologai iš Tungai universiteto (Tunghai University) pasiryžo atlikti išsamius tyrimus, padėsiančius išsiaiškinti kokią tikrą naudą ar žalą sukuria tokie Argiope voratinkliai. Tyrimai atlikti natūralioje gamtoje. Tam pasirinkta viena iš centrinės salos teritorijoje esančių lagūnų, kurioje mokslininkai su videokameromis filmavo skirtingus Argiope voratinklius. Dviejų mėnesių trukmės eksperimente įrašyta daugiau nei 700 valandų video, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka Argiope aemula. Tokiu būdu biologai surinko vaizdinę informaciją apie 59 voratinklius be papuošimo ir 56 su papuošimu. Ir kokie gi skirtumai? Pasirodo, jie ganėtinai dideli.

Papuošti voratinkliai priviliodavo vidutiniškai 60% daugiau aukų nei paprasti. Taigi, pirmoji hipotezė apie vabzdžių viliojimą visiškai pasiteisino. Tačiau tuo pačiu tokie vorai žymiai dažniau tapdavo aukomis. Iš 18 atvejų, kuomet voratinkliai buvo užpulti, net ¾ atakų kliuvo papuoštų voratinklių savininkams. Taigi, nuo plėšrūnų jie nebaido.

Taigi, papuošimai atkreipia ne tik aukų, bet ir plėšrūnų dėmesį. Vorui belieka rinktis – arba sotus, bet pavojingas gyvenimas, arba tuštesnis pilvas, bet didesnis saugumas. Plačiau apie šį tyrimą galima sužinoti žurnale Behavioral Ecology publikuotame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)