Lietuvos dirvožemis – vienas švariausių Europoje  (1)

Lietuvos dirvožemis, kaip rodo Europos geocheminio atlaso duomenys, ir pagal visų jame esančių sunkiųjų metalų, ir kitų cheminių elementų kiekį yra vienas švariausių žemyne. Pavyzdžiui, švino tiek viršutiniame mūsų dirvožemio sluoksnyje, tiek podirvyje, kaip sakė Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas, yra nuo trijų iki šešių kartų mažiau nei Vakarų Europos šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos geocheminį atlasą sudarė 26 Europos valstybių geologijos organizacijos pagal vieningą metodiką. Tarp jų ir Lietuvos geologijos tarnyba. Jos specialistai sistemingai kaupia duomenis apie šalies dirvožemio geocheminę sudėtį, užterštumą sunkiaisiais metalais.

Minėtasis atlasas išleistas praėjusiais metais. Jame pateikta informacija apie žemyno dirvožemyje, miško paklotėje, upių vandenyje, dugno nuosėdose ir salpinėse nuogulose esančių cheminių elementų kiekį. Šis kiekis priklauso ne tik nuo natūralių geologinių, klimato bei hidrologinių sąlygų, bet ir nuo žmogaus veiklos. Lyginant viršutinio dirvožemio sluoksnio ir podirvio elementų koncentracijas, galima nustatyti cheminių anomalijų kilmę. Jeigu koncentracija didesnė viršutiniame sluoksnyje, tai ji yra susijusi su technogenine tarša.

Atlase yra 360 žemėlapių, kurie parodo, kaip dirvožemyje pasiskirstę 66 cheminiai elementai, taip pat kitus parametrus. Abiejose jo dalyse skelbiamą medžiagą, visus geocheminių tyrimų duomenis, žemėlapius ir kt. galima rasti Suomijos geologijos tarnybos svetainėje.

www.vtv.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: