Aukcione parduodamas 100 milijonų metų senumo grybas  (3)

Amerikietis Ron Buckley garantuotai įvarė depresiją daugumai paleontologų, besidominčių senoviniais grybais. Ir tikrai yra dėl ko - pasirodo į jo rankas per Kanados importuotojus iš Birmos pateko gintaro gabalas, kuriame įkalintas senovinis grybas. Nujausdamas sėkmę, Kentukyje gyvenantis Buckley kreipėsi į mokslininką George Poinar iš Oregonos universiteto. Pastarasis nustatė, jog grybo amžius siekia 100 milijonų metų - tai bene pats seniausias žmonėms žinomas grybas pasaulyje. Būtų džiugi naujiena paleontologams, jei ne dabartinio savininko planai šį radinį parduoti eBay aukcione...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labiausiai intriguojantis klausimas - kiek gali būti vertas toks grybas? Pradinė kaina siekia $100 tūkstančių dolerių. Kaip unikaliam radiniui nėra labai daug, tačiau mokslo pasauliui sukrapštyti tokius pinigus - reikalas sudėtingas. Tuo labiau, jog kalba eina apie mažyti 3x6 mm gintaro gabaliuką, kurio viduje "įsikūręs" 2 mm senovinio grybo gabaliukas. Tikrai ne stebuklai, tačiau tyrimams užtektų ir tiek medžiagos. Tačiau pirmiausia jį reiktų įsigyti iš eBay aukciono.

Teisingumo dėlei reiktų paminėti, jog apskritai tai nėra pats seniausias grybas - pagal amžių jį lenkia 400 milijonų metų skaičiuojantys suakmenėje milžiniški 9 metrų aukščio grybai. Na, jei tai yra grybai - apie šiuos radinius mes jau rašėme ir kol kas dar nėra tvirtai įrodyta kokia tikroji šių radinių prigimtis. Tuo tarpu gintaro gabalėlyje įstrigęs tikras "normalus" grybas.

Tačiau grįžkime dar prie šio aukciono. Nors mokslininkai išreiškė liūdesį, jog parduodamas mokslinę vertę turintis objektas, tačiau pats Buckley  žada, jog į pardavimo sąlygas būtinai įrašys punktą, įpareigosiantį naująjį savininką suteikti galimybes mokslininkams atlikti visus reikiamus grybo tyrimus.

Plačiau apie šį radinį galima paskaityti Buckley ir Poinar publikacijoje, patalpintoje žurnale Mycological Research. Įdomu dar ir tai, jog Poinar, tirdamas grybo amžių (kurį priskyrė rūšiai Palaeoagaracites antiquus ), ant jo paviršiaus aptiko grybą parazitą, kuris savo ruožtu buvo užsikrėtęs kitu grybu - hiperparazitu. "Senovėje tokie sudėtingi parazitavimo mechanizmai buvo labai paplitę", - pažymi tyrinėtojas.

Taigi, vietoj vieno grybo, bus galimybė ištirti net visus tris 100 milijonų metų amžiaus senovinius grybus. Tik deja, tam pirmiausia reikia išsipirkti šį reliktą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: