Vardan bendros gerovės "karo kirvius" paslepia net ir vorai  (0)

Pamenate, nesenai mes rašėme apie milžinišką 180 metrų ilgio voratinklį, apraizgiusį Teksase įsikūrusio "Lake Tawakoni" parko medžius ir krūmus. Tik aptikę tokį vorų kūrinį, parko darbuotojai žadėjo sudaryti visas sąlygas mokslininkų tyrimams, kurie padėtų atskleisti tokio keisto fenomeno paslaptis. Į šį kvietimą atsiliepė daug biologų ir pagaliau paskelbti tyrimų rezultatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atvykę mokslininkai prie gigantiško voratinklio nustatė, jog drauge kaiminystėje gyvena apie 250 skirtingų rūšių vorų iš 12 skirtingų šeimų. Daugiausiai vorų iš Tetragnathidae šeimos. Mokslininkus šie skaičiai be galo nustebino - pasirodo daugelis kartu gyvenančių vorų gamtoje yra labai aršūs vienas kito atžilgiu - kai kurios rūšys apskritai neperneša viena kitos. O parke visi vorai draugiškai per labai trumpą laiką sugebėjo numegzti milžiniško dydžio voratinklį. Kas gi lėmė tokį bendradarbiavimą?

Entmologai įsitikinę, jog šio keisto reiškinio priežastis - klimatas. Vasaros pradžia buvo karšta ir drėgna - būtent tokia, kokią ir mėgsta vorai. Todėl jų populaicijos labai išaugo. Ir nors paprastose sąlygose daugelis Tetragnathidae šeimos vorų vieni kitus puola, o voratinklius stengiasi kabinti atskirai, šįsyk nusprendė apjungti bendras pastangas maisto medžioklei. Kodėl vorai pasirinko bendradarbiavimą, žmogiška logika suprasti nesunku - žymiai efektyviau dideliame voratinklyje gaudyti vamzdžius nei pjautis su kaimynais. Tačiau kaip šį dalyką sugebėjo suprasti vorų logika?

Šiuo metu voratinklis kai kuriose vietose pažeistas vėjo ir lietaus, tačiau vorai toliau sėkmingai jį lopo. Vorai ir toliau deda kiaušinius, nors dauginimosi sezonas jau eina į pabaigą. Tai tik dar kartą įrodo, jog ši vasara vorams iš tikro dovanojo tinkamą klimatą ir jų reprodukcija išaugo kelis kartus. Deja, vardant reprodukcijos net priesiekusios vorų vienišių rūšys turi dalintis bendra buveine su tūkstančiais tolimesnių ir artimesnių giminaičių.

Daugiau milžiniško voratinkio nuotraukų galite peržiūrėti šioje naujienose.

Plačiau: ИССЛЕДОВАТЕЛИ РАСКРЫЛИ СЕКРЕТ ГИГАНТСКОЙ ПАУТИНЫ

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: