Genetiškai modifikuoti pomidorai kvepia citrinomis ir rožėmis  (5)

Izraelio mokslininkai iš „Newe Yaar“ tyrimų centro sukūrė transgeninius pomidorus, kurių genomas buvo papildytas prieskoninio augalo citrininio baziliko (Ocimun basilicum) genu, koduojančiu fermentą geraniolsintazę. Šis fermentas atsakingas už aromato gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

82 savanoriai išbandė eksperimentinės daržovės skonį ir beveik visi pastebėjo naują kvapą. Vieniems jis atrodė panašus į rožės aromatą, kitiems – į cintrinžolės. Skonio atžvilgiu 49 savanoriai pasirinko kvepiančius pomidorus, 29 – tradicinius, o 4 neteikė pirmenybės nei vieniems.

Genetiškai modifikuoti pomidorai yra šviesiai raudoni, nes jų sudėtyje yra tik pusė kiekio likopeno, medžiagos, pasižyminčios antioksidantiniu poveikiu ir suteikiančios pomidorams raudoną atspalvį. Likopeno trūkumą atsveria dideli lakiųjų terpenoidų kiekiai, kurie pasižymi antimikrobiniu ir fungicidiniu poveikiu bei yra nemalonūs vabzdžiams. Taigi genetiškai modifikuoti pomidorai ilgiau išliktų švieži ir juos auginant būtų nereikalingi pesticidai, sakė projekto dalyvis Efraimas Lewinsohnas. Šio eksperimento autoriai mano, kad kiti augalai, kurių sudėtyje taip pat yra karotenoidų, tiktų tokiems skonio ir kvapo keitimo eksperimentams.

Pirmieji genetiškai modifikuoti pomidorai, vadinami „FlavrSavr“, pasirodė prekyboje 1994 m., JAV rinkoje. „FlavrSavr“ pasižymėjo tuo, kad juos buvo galima nokinti ilgai po nuskynimo, nes jų genas, atsakingas už minkštėjimą, buvo modifikuotas. Nepaisant to, prekyba šiais pomidorias nepasiteisino, nes žmonės nenorėjo jų pirkti.

Šiandien, pasak svetainės informuojančios apie genetiškai modifikuotas kultūras (www.gmo-compass.org), dideliais kiekiais genetiškai modifikuoti pomidorai JAV neauginami. Tuo tarpu Europoje šviežiais genetiškai modifikuotais pomidorais niekada nebuvo prekiaujama, nes čia labai baiminamasi neištirto genetiškai modifikuotų maisto produktų poveikio sveikatai ir aplinkai.

Šaltinis: MokslasPlius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: