Nikotinas gali būti naudingas, pripažino mokslininkai  (18)

Londono Karališkojo koledžo Psichiatrijos instituto mokslininkų grupė nustatė, kad nikotinas turi potencialų teigiamą poveikį atminčiai, dėmesio sutelkimui ir mokymuisi, tačiau pripratimo prie jo pavojus yra per didelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo rezultatai buvo pristatyti Ženevoje vykstančioje didžiausioje Europoje neurologijos konferencijoje „Fens 2008“, pranešė „Press Association“. Pasak tyrimui vadovavusio Karališkojo koledžo Psichiatrijos instituto profesoriaus Iano Stolermano, nikotinas, kaip ir dauguma vaistų, pasižymi įvairiapusiu poveikiu. Kai kurie jo sukeliami efektai yra žalingi, o kai kurie – naudingi sveikatai.

Farmacijos pramonė stengiasi sukurti į nikotiną panašius preparatus, kuriuos būtų galima naudoti gydant Alzheimerio ligą ar kitus panašius susirgimus. Pritaikyti vaistams nikotiną yra gana sunku, nes skirtumas tarp suvokimą gerinančių ir žalingus efektus sukeliančių dozių yra nedidelis, be to, egzistuoja didelis pripratimo pavojus. Tačiau mokslininkai pastebi, kad teigiamo ir neigiamo nikotino poveikio balansas yra priimtinesnis sunkiomis ligomis, tokiomis kaip silpnaprotystė, sergantiems pacientams.

Ankstesni bandymai su laboratoriniais gyvūnais ir žmonėmis atskleidė, kad nikotinas pasižymi kai kuriais suvokimą stiprinančiais efektais. Tačiau profesorius I. Stolermanas tvirtina, kad šie efektai nėra dideli, ir sveikiems žmonėms jie neatstoja nikotino daromos žalos.

Kalbėdamas Ženevoje vykstančioje neurologijos konferencijoje, mokslininkas pastebėjo, kad naujos medžiagos suvokimo mechanizmams stiprinti kuriamos remiantis chemine nikotino molekulės struktūra.

Išsiaiškinus nikotino poveikio smegenims mechanizmus būtų galima paspartinti naujų medžiagų, kurios gerintų suvokimą efektyviau, nei nikotinas, kūrimą, mano profesorius I. Stolermanas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(3)

Komentarai (18)