Regeneracinės medicinos taikinyje - odos purkštuvai bei organų spausdintuvai  (26)

Odos purkštuvai, organų spausdintuvai, kamieninių ląstelių milteliai. Biochemikas Alan'as Russell'as tiki, jog tokie įrankiai gali tapti standartiniais karo medicinoje. Odos purkštuvais būtų gydomi nudegimai. Organų spausdintuvai galėtų pakeisti rimtai pažeistus plaučius, inkstus ir netgi širdis naujais organais. Kamieninių ląstelių milteliai galėtų atauginti prarastas kūno dalis ne tik tūkstančiams karių, tapusių invalidais Afganistane ir Irake, bet ir civiliams asmenims. Kadangi visose šiose technologijose naudojamos kamieninės ląstelės, tokios naujovės būtų vertinamos prieštaringai. Tačiau jei patys patirtumėte sunkią traumą, koks būtų jūsų pasirinkimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent dėl šios priežasties JAV Karinių Pajėgų Regeneracinės Medicinos Institutas (AFIRM) jau investavo 250 milijonų dolerių į šių naujų technologijų kūrimą. Tyrimuose jau dabar dalyvauja 30 skirtingų mokslo įstaigų.

Žinoma, idėja atauginti galūnes skamba tarsi iš fantastikos srities, pripažįsta Russell'as, tačiau jis teigia, jog tai yra įveikiama dabartiniam mokslui. Kaip pavyzdį jis nurodo savo kolegą patologą Stephen'ą Badylak'ą, kuris praėjusiais metais sukrėtė medicininį pasaulį paskelbdamas, jog iš kiaulės organų gauti milteliai leido atauginti nupjautus rankų pirštus dviems pacientams. Abu šie asmenys buvo įžengę į šeštąjį savo amžiaus dešimtmetį. Paprastai kai asmuo praranda galūnę, ant žaizdos susiformuoja rando audinys. "Kiaulių milteliuose" sudėtyje yra specialios signalinės molekulės, pritraukiančios augimą skatinančias ląsteles ir baltymus. Jie "nugali" rando susidarymo procesą, ir "liepia" ląstelėms atauginti prarastą kūno dalį. Badylak'as savo tyrimuose nagrinėjo kiaulių ląsteles, nes jų molekulės labai panašios į tas, kurios randamos žmonėse, ir yra pakankamai lengvai gaunamos. "Kiaulių milteliai buvo tokie efektyvūs, jog net po silpno pabarstymo jais, pirštų galai ataugo visiškai - įskaitant nagą - vos po šešių savaičių. Jau surandėjusiai galūnių odai mokslininkai sukūrė specialų enzimą, kuris "nuvalgo" rando audinį, ir po to atidengiamos milteliais paveikti tinkamos ląstelės. Dabar, kai projektą remia AFIRM, Badylak'as tikisi, jog technologiją išeis pritaikyti sudėtingesniems kojų ir rankų audiniams atauginti.

AFIRM nežada sustoti vien tik prie galūnių regeneracijos - norima įveikti ir organų sužeidimus. AFIRM remiamas Wake Forest Universiteto audinių inžinierius ir mokslininkas Anthony Atala kuria spausdintuvą, kuris poreikiui esant galėtų atkurti visą organą. Spausdintuvo veikimas visiškai analogiškas įprastiniams rašaliniams įrenginiams, skirtumas tik tas, jog jame naudojamos kasetės, pripildytos ne rašalo, o įvairių tipų audinių ląstelių, specialių augimą skatinančių komponentų ir specialių maitinančiųjų medžiagų mišinio. Spausdintuvas sluoksnis po sluoksnio "išspausdina" erdvinę organo struktūrą. Iki šiol sudėtingiausia atkurta struktūra yra rudimentinė žiurkės širdis. Artimiausių penkerių metų bėgyje Atala siekia sukurti nešiojamą įrenginio versiją, kuriuo bus galima "atspausdinti" odos audinius tiesiogiai ant stipriai pažeistos odos ir netgi giluminių pažeidimų. Paviršiniams sužeidimams, tokiems kaip nudegimai, konsorciumas kuria rankinį purkštuvą, kuriuo ant kūno bus purškiamos nesubrendusios odos ląstelės. Šios ląstelės - keratinocitai - išgaunami iš paciento odos ir stimuliuoja žaizdos gijimą. Neseniai atliktų klinikinių bandymų metu purkštuvas išbandytas su 16 nudegimus patyrusių pacientų, Prabėgus nuo vienos iki trijų savaičių visiems nustatytas "puikus gijimas". Tradicinis gydymo metodas - odos persodinimas - užima panašų laiko tarpą, tačiau jam reikalinga trigubai daugiau paciento odos, o tos vietos, nuo kurių oda nuimta, surandėja. 

Pentagono inicijuojamos penkmečio investicijos į šias ir kitas regeneracines technologijas, žinoma, daugiausia skatinamos karinių poreikių, tačiau galutinis rezultatas padės tiek kariškiams, tiek civiliams. "Įprastinė medicina tokias traumas patyrusių asmenų negali grąžinti į tokį gyvenimą, koks jis buvo prieš tai. Prisitaikymas prie naujos realybės nėra geriausia išeitis", sako Russell'as.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)