Pirmą kartą istorijoje nufotografuotas viruso gimimas  (0)

Žmonės ilgai bandė sukurti metodą, kuriuo būtų galima stebėti, kaip virusai sugeba pajungti ląsteles masinei savo kopijų gamybai. Pirmą kartą istorijoje toks metodas atrastas, ir juo pasinaudodami mokslininkai užfiksavo pirmąsias virusinės dalelės susiformavimo gyvoje ląstelėje nuotraukas. Tikimasi, jog tai padės mokslininkams toliau gilintis į virusų veikimo mechanizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukoje vaizduojama, kaip ląstelę užkrečia ŽIV (angl. HIV) virusas. "Tai pirmas kartas, kada kam nors pavyko stebėti gimstančią virusinę dalelę", sako eksperimento bendraautorius Paul'as Bieniasz'as, Rokfelerio Universiteto virusologas.

Praėjusią savaitę žurnale "Nature" publikuotos nuotraukos buvo padarytos naudojant šiek tiek modifikuotą standartinį mikroskopą. Vietoj to, kad šviesa į ląstelę patektų statmenai kaip įprasta, šviesos šaltinis buvo pakreiptas smailu kampu į ląstelę. Tai leido mokslininkams vaizdą sufokusuoti tiksliai į ŽIV virusu infekuotos ląstelės paviršių ir stebėti, kaip viruso pasisavinti molekulių dariniai suformavo naują virusinę dalelę, arba virioną (angl. virion).

Iki šiol mokslininkų žinios virusų susidarymo srityje rėmėsi vien tik virusų komponentų biocheminės analizės rezultatais, tiriant skirtingose infekavimo stadijose užšaldytas ląsteles.

"Naujojo metodo pritaikymas praktiškai neribotas", sako kita tyrimo bendraautorė Nolwenn Jouvenet. "Dabar mes galime tiksliai matyti gimstantį virusą, ir tai suteikia mums galimybę atsakyti į anksčiau neatsakytus klausimus ne tik virusologijos, bet ir bendrosios biologijos srityse".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)