Pagal smegenų MRI galima nustatyti, apie kokį žodį galvoja žmogus  (4)

Akivaizdu, jog kompiuterių mokslas gerokai pažengė "minčių skaitymo" linkme. Carnegie Mellon Universiteto Mašinų Mokymosi padalinio mokslininkai pabandė prognozuoti, kaip turi atrodyti MRI galvojant apie žodžius 'salieras' (angl. celery) ir 'lėktuvas' (angl. airplane). Šioje nuotraukoje parodytos tikros ir prognozuotos smegenų magnetinio rezonanso nuotraukos, kai žmonės galvoja apie šias sąvokas - nuotraukų panašumas abejonių nepalieka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime naudotas kompiuteris buvo "sukalibruotas" pasinaudojant su devyniais studentais atliktu tyrimu. Kiekvienas eksperimento dalyvis turėjo galvoti apie 58 skirtingus žodžius. Vėliau tyrimo dalyviams buvo pateikti du nauji žodžiai - 'salieras' ir 'lėktuvas'. Kompiuteriui buvo duota užduotis pagal smegenų MRI atskirti, apie kokius žodžius galvoja kiekvienas žmogus. Mašina šią užduotį sėkmingai įveikė.

Vienas vadovaujančių mokslininkų Tom'as Mitchell'as teigia, jog tyrimo tikslas - nustatyti, kaip ir kur smegenys perduoda ir saugo informaciją. Jis taip pat sako, jog šių rezultatų buvo siekiama tik pastaraisiais 10-15 metų.

Mitchell'as pripažįsta, jog nustebo matydamas, kiek panaši yra devynių savanorių smegenų veikla. Tiesa, tyrimas buvo gan sudėtingas. Norint atpažinti žodį pagal MRI kiekvienas tiriamasis turėjo labai ramiai gulėti vienoje vietoje keletą minučių. "Gali būti sunku susitelkti", pasakoja mokslininkas. "Kartais viduryje procedūros suurgzdavo kieno nors skrandis. Ir staiga jie pagalvoja, jog yra alkani. Taigi, eksperimentas nėra kontroliuojamas". Tolesniuose mokslininkų planuose - studijuoti, kaip smegenys apdoroja frazes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)