Pradėta testuoti vakcina nuo rūkymo  (13)

Greitai paaiškės ar 10 metų tyrimų rezultatai atnešė vaisių – per šį laikotarpį sukurta vakcina nuo rūkymo bus išbandyta trijose Šiaurės Europos valstybėse. Jau atrinkti 400 kandidatų – užkietėjusių rūkorių, norinčių, bet negalinčių atsisakyti šio žalingo įpročio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentinį preparatą sukūrė profesoriaus Torgny Svensson vadovaujama grupė mokslininkų iš Karolinsko universiteto (Karolinska Institutet). Preparato, pavadinto Niccine, kūrimas užtruko 10 metų. Jo veikimo principas yra toks – vakcina „apmoko“ žmogaus imuninę sistemą, kad ji reaguotų į nikotiną (paprastai imuninė sistema nikotiną ignoruoja). Į organizmą patekus nikotinui, imuninė sistema greitai reaguoja ir pagamina antikūnius, kurie blokuoja nikotiną ir neleidžia jam pasiekti už malonų pojūtį atsakingos smegenų zonos. Vadinasi, rūkymas daugiau nesukurs jokio apčiuopiamo pojūčio ir žmogus su laiku liausis rūkyti. Teoriškai. O praktiškai viskas paaiškės po realių tyrimų.

Tyrimus vykdys kompanija Independent Pharmaceutica – ją įkūrė tas pats profesorius Svensson. Įmonės veiklos kryptis – sukurtos vakcinos gamyba, testavimas ir sėkmės atveju platinimas rinkoje.

Apie planuojamą tyrimą galima paskaityti kompanijos vadovės Lena Degling Wikingsson pranešime, patalpintame leidinyje Svenska Dagbladet.

Užkietėję rūkaliai savanoriai 4 mėnesių laikotarpyje kas vieną mėnesį gaus po vieną vakcinos injekciją. Po to, tyrėjai juos stebės dar vienerius metus. Tiesa, pusė eksperimento dalyvių bus kontrolinėje grupėje – vietoj Niccine jiems bus sušvirkščiamas visiškai nepavojingas neutralus tirpalas – taip mokslininkai tyrinės placebo efektą. Žinoma, niekas iš tiriamųjų nežinos, tikra ar netikra vakcina jam yra sušvirkščiama.

Tyrimų dalyviai periodiškai informuos mokslininkus apie savo savijautą ir apie tai, ar jiems pavyko mesti rūkyti. Ir jei pavyko, tuomet kuriam laikui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: