Nuo užmaršumo padės mėlynės  (0)

Anglijos Readingo universiteto mokslininkai teigia, kad maistas, kuriame gausu augalinių cheminių medžiagų, padeda kovoti su atminties sutrikimais, užklumpančiais senatvėje. Mėlynių ir kitų augalų naudą jie aprašo žurnale „Free Radical Biology and Medicine“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai stebėjo pacientus, kurie 12 savaičių maitinosi pagal specialią mėlynių dietą ir pastebėjo, kad po trijų savaičių pacientų atmintis pagerėjo, jie ėmė geriau atlikti erdvines darbo užduotis, reikalaujančias atminties. Gerėjimas progresavo per likusias eksperimento savaites.

Mėlynėse yra daug flavanoidų, ypač antocianinų ir flavanolų. Nors tikslus šių augalinių molekulių poveikis smegenims nežinomas, įrodyta, kad jos sugeba pereiti „kraujo-smegenų barjerą“. Manoma, kad jos veikia mokymąsi ir atmintį, stiprindamos neuronines (smegenų ląstelių) jungtis, tarpląstelinius signalus ir neuronų atsinaujinimą.

Molekuliniu lygmeniu tiek trumposios, tiek ilgosios atminties kontrolė yra vykdoma neuronuose. Mokslininkai įrodė, kad hipokampuso ląstelėse flavanoidai stimuliuoja tam tikrą signalinių baltymų grandinę. Ši smegenų dalis yra atsakinga už atmintį ir mokymąsi.

Tyrimui vadovavo molekulinės mitybos dėstytojas dr. Jeremy'is Spenceris, juose taip pat dalyvavo psichologė dr. Claire Williams ir biomedicinos specialistas dr. Mattas Whitemanas. Pasak J. Spencerio, silpnėjančios atminties problemą mokslininkai nuo seno siūlė spręsti gausiomis šviežių vaisių dietomis.

„Prieš tai mes parodėme, kad flavanoidų junginiai turi įtakos atminčiai, o dabar žinome ir tai lemiančius mechanizmus“, – teigė J. Spenceris. „Šie tyrimai ne tik moksliškai pagrindžia mėlynių teikiamą naudą, bet taip pat skatina ateityje dietas naudoti kaip atminties gerinimo būdą. Mūsų komanda rengiasi išplėsti tyrimus ir stebėti flavanoidų dietos įtaką alzheimerio liga ir kitais kognityviniais susirgimais sergantiem žmonėms“, – kalbėjo M. Whiteman.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)