Mokslininkai planuoja įvaldyti chirurginių "nanopeilių" technologiją  (0)

NASA Reaktyvinių Variklių Laboratorija (Kalifornija, JAV) ir vėžio tyrimų ir gydimo centras "City of Hope" (Kalifornija, JAV) tiria anglies nanovamzdelių pritaikymo diagnozuojant ir gydant smegenų auglius galimybes. Jungtinės mokslininkų pajėgos siekia sukurti naują minimaliai invazinio smegenų chirurgijos metodą. Tikimasi, jog plonyčiai, 50000 kartų plonesni už žmogaus plauką anglies vamzdeliai leis pristatyti ligą naikinančius medikamentus tiesiai į smegenis. Testų su pelėmis metu nustatyta, jog nanovamzdeliai nėra toksiški ir yra tinkami naujos kartos genetiniams vaistams transportuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukoje parodytas pirmasis 2006 metais sukurtas "nanopeilis". Jo autoriai -  JAV Nacionalinio Standartų ir Technologijų Instituto bei Kolorado Universiteto (JAV) mokslininkai.

Nanotechnologija gali padėti revoliucionizuoti ateities mediciną. Esminis jos potencialas - selektyvinė vėžio terapija. Priešvėžinius vaistus planuojama injekuoti naudojantis nanovamzdeliais - tokiu būdu "City of Hope" mokslininkai tikisi  padidinti smegenų imuninę reakciją prieš auglius. Nors šios anglies nanostruktūros yra 50000 kartų plonesnės už žmogaus plauką, jų ilgis gali siekti kelis centimetrus.

Jei šią technologiją pavyks efektyviai pritaikyti smegenų augliams gydyti, tikėtina, jog ji taip pat bus veiksminga šalinant insulto, galvos traumų pasekmes, gydant neurodegeneracinius sutrikimus ir kitas smegenų ligas. "City of Hope" neurochirurgijos skyriaus vadovas daktaras Behnam Badie sako: "Aš žvelgiu į tokias nanotechnologijų galimybes labai optimistiškai. Mes tikimės pradėti testavimą su žmonėmis maždaug penkerių metų bėgyje, ir jau dabar turime idėjų, kokių tyrimų imtis vėliau".

"City of Hope" mokslininkai tyrimus pradėjo 2006 metais, ir jau dabar gavo kai kurių gerų rezultatų: bandymų su pelėmis metu nustatyta, jog nanovamzdeliai nėra toksiški smegenų ląstelėms, nepakeičia ląstelių reprodukcijos ir jais taip pat galima perduoti DNR ir siRNR - genetinę informaciją koduojančias molekules. Tolesnių tyrimų metu numatoma išbandyti konkrečias gydimo funkcijas - prie nanovamzdelių bus "prikabinamos" inhibicinės RNR ir bus bandoma jas pristatyti į specifines smegenų sritis.

Mažyčius cilindrinius daugiasluoksnius nanovamzdelius bandymams tiekia NASA Reaktyvinių Variklių Laboratorijos Nano ir Mikro Sistemų Grupė (NASA Nano and Micro Systems Group at Jet Propulsion Laboratory). Šis padalinys nanovamzdelius tiria nuo 2000 metų. Jie auginami ant kelių kvadratinių milimetrų ploto silicio juostelių. Anglies nanovamzdeliai yra ypač tvirti, lankstūs, atsparūs karščiui ir turi aštrų galą.  NASA JPL juos naudoja kaip elektrinės emisijos katodus - įtaisus, kuriančius elektronų srautą. Tokie įtaisai naudojami erdvėlaivių prietaisamsgaminti, tokiems kaip Rentgeno aparatai bei masės spektroskopijos instrumentai, vakuuminė mikroelektronika ir aukštadažnių komunikacijų įrenginiai. Nanovamzdeliai leidžia miniatiūrizuoti prietaisus ir pritaikyti juos ekstremalioms atviros kosmoso erdvės sąlygoms. Tačiau tai yra gan nauja inovacija ir NASA tokius prietaisus kol kas naudoja tik kai kuriuose erdvėlaiviuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)