Po traumos atsistoti ant kojų gali būti lengviau  (4)

Mokslininkai atrado naują būdą pažeistiems stuburo smegenims gydyti, skelbiama žurnale „Nature Medicine“. Stuburo smegenų pažeidimai svarbūs tuo, kad dėl jų judėjimą kontroliuojančios nervų ląstelės negauna būtinų signalų ir žmogus nebegali vaikščioti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Kalifornijos universiteto mokslininkų tyrimas rodo, jog centrinė nervų sistema gali pati atstatyti sutrikdytą galvos smegenų ir apatinės stuburo smegenų dalies sąveiką.  Iki šiol manyta, kad vienintelis būdas gydyti tokius sutrikimus – atauginti nervų magistralę, kuri jungia galvos smegenis su apatine stuburo smegenų dalimi.  Tačiau dabar turima informacija gali padėti sukurti naują terapiją.

„Įsivaizduokite, kad ilgi nervų pluoštai, jungiantys galvos smegenų ląsteles su apatine stuburo smegenų dalimi, yra pagrindinis greitkelis. Ką daro vairuotojai, kai greitkelyje įvyksta avarija? Važiuoja aplinkkeliais. Tai užtrunka ilgiau, tačiau vairuotojai vis tiek pasiekia tikslą. Kažką panašaus išvydome ir savo bandymuose. Kai smegenų siunčiamoms komandoms buvo užkirstas tiesioginis kelias, jos surado aplinkkelius“, – paaiškino neurobiologijos profesorius Michaelis Sofroniewas.

Bandymuose blokuoti pelių ilgieji nervų pluoštai abejose stuburo smegenų pusėse, tačiau centrinė jų dalis palikta neliesta. Praėjus aštuonioms savaitėms, daugelis bandomųjų pelių vėl pradėjo vaikščioti. Gyvūnų paralyžius grįžo blokavus ir trumpuosius nervų pluoštus centrinėje stuburo smegenų dalyje.

„Mūsų tyrimas leido nustatyti ląsteles, į kurias turėtume atkreipti dėmesį, jei norime atstatyti galvos ir stuburo smegenų sąveiką. Jeigu pavyktų panaudoti jau esančius nervų junginius, o ne stengtis visiškai atkurti nervų sistemą, tuomet stuburo traumų gydymas taptų kur kas lengvesne užduotimi“, – tvirtino M. Sofroniewas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(1)
(7)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: