Sukurtas kamieninių ląstelių rūšiavimo įrenginys  (0)

JAV Kalifornijos universiteto Irvine (University of California, Irvine) mokslininkai sukūrė naują būdą kamieninėms ląstelėms rūšiuoti pagal jų elektrinio krūvio savybes. Mokslininkų naudojamas metodas vadinamas dielektroforeze, o jo esmė yra prielaida, jog skirtingų tipų kamieninės ląstelės pasižymi skirtingomis elektrinėmis savybėmis. Pavyzdžiui, ląstelės, kurios turi tapti neuronais, turi kitokį elektrinį krūvį nei kamieninės ląstelės, turinčios tapti astrocitais (kitomis smegenų ląstelėmis). Mokslininkai atrado, jog ląsteles veikiant elektriniais laukais, jų reakcijos į poveikį skiriasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veikiant ląsteles vieno dažnio lauku, prie elektrodo bus pritraukiamos neuronų ląstelės, o astrocitų pasiliks vietoje. Pakeitus dažnį bus pritraukiami astrocitai, o neuronai - ne.
Kamieninių ląstelių identifikavimas ir rūšiavimas yra svarbus procesas kuriant kamieninių ląstelių pagrindu veikiančius gydymo metodus. Be tokio išgryninimo proceso kamieninių ląstelių persodinimas gali sukelti auglius arba jas gali atmesti kūno imuninė sistema.
Šio tyrimo pradžioje mokslininkai norėjo identifikuoti ir surinkti neuronais turėsiančias tapti kamienines ląsteles. Neuronai sudaro dali galvos ir stuburo smegenų ir yra atsakingos už informacijos apdorojimą ir persiuntimą. Dėl sužeidimų ar ligos žuvę neuronai neatsigamina ir dėl to tokias traumas patyrę žmonės kenčia nuo įvairių problemų, tokių kaip paralyžius bei atminties praradimas. Mokslininkai tiki, jog kamieninių ląstelių transplantacijos gali leisti atstatyti bent dalį prarastos funkcijos.
Su tikslu identifikuoti būsimuosius neuronus, tyrinėtojai pagamino mažytį prietaisą iš stiklo plokštelės, ir jį naudojo dielektroforezei (angl. dielectrophoresis) atlikti. Pirmiausia mokslininkai vienoje įrenginio plokštumoje patalpino nesurūšiuotas pelės kamienines ląsteles. Specialiame tirpale patalpintos ląstelės gali plaukti mažyčiu kanalu, kurio šonuose patalpinti tam tikro dažnio elektrinį lauką generuojantys elektrodai. Esant tam tikram lauko dažniui, neuronais turinčios tapti ląstelės "prikimba" prie elektrodu, tuo tarpu kitų tipų ląstelės laisvai praplaukia kanalu. Taip atrinktas ląsteles galima lengvai surinkti, sugrupuoti ir (galbūt ateityje) panaudoti gydymui.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)