Optimizmas vėžio negydo  (3)

Pasak Amerikos mokslininkų, buvo teikiama pernelyg didelė reikšmė dvasios nusiteikimui kovojant su vėžiu. Jie teigia nustatę, jog pozityvi arba negatyvi paciento emocinė būklė nėra tiesiogiai susijusi su pasveikimu ar ligos progresavimu, - rašo „BBC“. Pensilvanijos universiteto grupė tyrė daugiau nei 1000 pacientų, turinčių galvos ir kaklo vėžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ekspertai teigia, kad šie tyrimo duomenys neturėtų paskatinti žmonių atsisakyti „kovinės dvasios“. Pozityvus požiūris gali pagelbėti varginančio vėžio gydymo metu ir padėti tęsti „normalų“ gyvenimą. Emocinė parama gali turėti gydomąjį poveikį vėžiu sergantiems pacientams, - sako mokslininkai.

Daktaras Jamesas Coyne‘as sako: „Jei vėžiu sergantieji nori psichoterapijos ar siekia patekti į paramos grupę, jiems turi būti suteikta tokia galimybė. Tai suteiktų daug emocinės ir socialinės naudos. Tačiau jie neturi viso to siekti tikėdamiesi prailginti savo gyvenimą. Tikėjimas, kad galima nugalėti vėžį veikiant emocines būsenas buvo klaidinantis.“

Turbūt vėlei ta pati situacija - išgyjimui neužtenka vien tik vieno veiksnio - daugeliu atveju reikia derinti gydymo procedūras su emociniu "užtaisu", gyvenimo būdo pakeitimu ir daugeliu kitų aspektų. Tačiau ištirti susijusius kompleksnius veiksnius dažnai būna per daug sudėtinga.

www.balsas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: