Salmonelių agresyvumas kosmose išauga tris kartus  (0)

Mokslininkus jau senai domina ne tik žmogaus organizmo pokyčiai esant ilgalaikėje nesvarumo būsenoje, tačiau ir bakterijų bei virusų reakcija į tokius aplinkos pokyčius. Tuo labiau, jog žmogaus viduje yra tūkstančiai naudingų, o kartais ir žalingų mikroorganizmų. Kaipgi jie elgiasi nesvarumo sąlygose? Pirmą kartą tokie eksperimentai atlikti pernai, STS-115 misijos metu, su salomonelių bakterijomis (Salmonella typhimurium). Gauti rezultatai ne tik stebinantys, bet ir gąsdinantys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Salmonella typhimurium bakterijos, į kosmosą išskraidintos su šatlu STS-115, sugrįžo bent tris kartus agresyvesnės, nei kad buvo Žemėje - apie tai praneša Arizonos universiteto profesorius Cheryl Nickerson.

Šios bakterijos į kosmosą transportuotos specialiame konteineryje, todėl kosmonautams jokios grėsmės nekėlė. Apskritai, į kosmosą nuskraidinti atsitiktines nepageidaujamas bakterijas gana sudėtinga, nes iki skrydžio vedamos labai griežtos antiinfekcinės procedūros.

Tad salmonelių bakterijos buvo pirmosios žmogui kenksmingos bakterijos, patekusios į kosmosą tyrimų tikslais. Sugrįžus šatlui į Žemę, imta tyrinėti šių bakterijų aktyvumą. Mokslininkui nustebimui nebuvo galo - jų agresyvumas išaugo tris kartus! Norėdami išsiaiškinti tokio keisto reiškinio priežastis, mokslininkai ėmė tyrinėti jų DNR.

Pasirodo, kosmose bakterijos ėmė prisitaikyti prie nesvarumo sąlygų. Dėl to aktyvavosi DNR grandinė, atsakinga už 160 genų veiklą. Šių genų suaktyvėjimas ir padidino bakterijų agresiją.

Be to, nesant gravitacijai, bakterijos susijungia į tankų sluoksnį - bioplėvelę. Tokioje būsenoje mikroorganizmai tampa dar labiau pavojingi. Įdomiausia, jog Žemėje šios bakterijos niekada taip nesielgia.

Plačiau: Космический полёт утроил заразность сальмонеллы

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: