Medus gerina atmintį ir mažina nerimo lygį  (6)

Tai kad medus yra labai sveikas produktas - žinoma jau labai seniai. Tačiau dabartiniai laikai yra ypatingi - jei mokslininkai neįrodo, jog taip tikrai yra, tai produktas būna tik "šiaip sveikas", o ne "tikrai sveikas". Kažkas panašaus į mokslo religiją. Na bet, nenuklystant į lankas - Naujosios Zelandijos mokslininkai po metų tyrimų su žiurkėmis nustatė, jog medus tikrai yra labai sveikas ir gerina atmintį bei savijautą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baikato universiteto (Naujoji Zelandija) mokslininkai Linnas Čepalis ir Nikolia Starkei dvylika mėnesių tyrė tris žiurkių grupes. Visos jos gyveno laikydamosis specialios dietos - pirmosios grupės maisto raciono 10% sudarydavo medus, antrosios grupės 8% sacharozės, o trečioji žiurkių grupė apskritai negaudavo nei cukraus, nei jo pakaitalo.

Mokslininkai visus metus tyrė skirtingų žiurkių grupių nerimastingumą ir atmintį. Pastebėta, jog žiurkės, kurių racione būdavo medaus, beveik du kartus daugiau laiko praleisdavo atviruose eksperimentiniuose labirintuose, nei kad jų giminaitės iš kitų dviejų grupių. Mokslininkai mano, jog tai lėmė mažesnis nerimo lygis. Be to, šio žiurkės lengviau įveikdavo labirinto išsišakojimus, kas įrodo geresnę jų atmintį.

Mokslininkai įsitikinę, jog medaus savybės mažinti nervingumą ir gerinti atmintį ypač naudingos senyvo amžiaus žmonėms. Teigiamas medaus poveikis tikriausiai yra susijęs su jo antioksidacinėm savybėm - bent jau taip mano tyrimus atlikę mokslininkai.

Tiesa, tyrimus finansavo pieno perdirbimo kompanija Fonterra, kuri planuoja gaminti medumi pasaldintą jogurtą. Puikus taktinis sprendimas - investuojant į mokslinius tyrimus apie seniai žinomus dalykus finansinė rizika mažėja iki minimumo, o marketingo kampanija įgauna mokslinį svorį.

Visgi medaus teigiamų savybių nepaneigsi - tad smalyžiaukit į sveikatą.

Plačiau: Мед улучшает память и снижает уровень тревожности

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)