Miego stygius - neatstatomas, tad verčiau juo nepiktnaudžiauti  (1)

Daugelis darboholikų mano, kad iki valios išsimiegoję poilsio dienomis, kompensuos savaitės miego trūkumą. Įrodyta, kad nuolat trūkstant miego neįmanoma už tai atsigriebti per poilsio dienas.

Atvirkščiai – didėja nutukimo, širdies bei kraujagyslių ligų ir depresijos pavojus, mažėja žmogaus protinės galimybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilinojaus valstijos Šiaurės vakarų universiteto mokslininkai tvirtina, kad mūsų organizmas stengiasi savaip kompensuoti miego trūkumą.

Vieną naktį neišsimiegojus, kitą naktį miegas būna gilesnis, bet šis mechanizmas sutrinka, jei žmogui nuolat trūksta miego.

Mokslininkų tyrimas išspausdintas žurnale "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Jame rašoma, kad žiurkės, nepakankamai miegančios kelias dienas iš eilės, nebesistengia kompensuoti prarastų poilsio valandų, nors miego deficitas kaupiasi. "Prarandami gebėjimai "atsimiegoti", o tai kenkia ir fizinei, ir mentalinei sveikatai", – aiškina profesorius Fredas Tarekas.

Mokslininkai nustatė, kad 1960 metais žmonės miegodavo daugiau kaip po aštuonias valandas per parą. Dabar – maždaug po šešias valandas. Miego trūkumo požymiai, Oksfordo universiteto profesoriaus Raselo Fosterio nuomone, yra šie: svorio didėjimas, dirglumas, haliucinacijos ir depresija.

Be to, trūkstant miego silpnėja smegenų gebėjimas priimti naujus sprendimus. Profesorius Fosteris sako, kad mes virstame "zombių tauta", nes neišsimiegojusio žmogaus protas yra nebe toks lankstus, silpnėja atmintis ir sveikata, didėja nelaimingų atsitikimų galimybė.

"Mūsų visuomenė, kuri, vaizdžiai tariant, nemiega 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, mano, kad įmanoma pamiršti apie savo biologiją. Bet taip nėra", – sako jis. "Miego trūkumo pasekmės mūsų ekonomikai, kuri tampa vis labiau priklausoma nuo intelektualinių galimybių, yra labai rimtas klausimas, ir biznio lyderiai ne visiškai supranta jo svarbą.

Mes privalome daugiau dėmesio skirti miegui ir nelaikyti jo liga, nuo kurios kol kas dar niekas neišrado vaistų", – priduria profesorius.

Daugiau ir išsamiau apie miegą galite perskaityti šiame straipsnyje.

Šaltinis: Dienraštis "Klaipėda"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (1)