Elektra Europą aprūpintų saulės elektrinė Sacharoje  (26)

Didžiuliai Sacharos dykumoje įrengti saulės fotoelementų skydų masyvai galėtų visą Europą aprūpinti švaria atsinaujinančia energija. Taip tvirtina milžiniškos saulės elektrinės statybos projekto perspektyvas nagrinėjantys ES šalių mokslininkai, teigia britų dienraštis „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie savo paramą ambicingam 45 milijardų eurų vertės projektui neseniai pareiškė D. Britanijos premjeras G. Brownas ir Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy.

Mokslininkų teigimu, vos 0,3 proc. šviesos srauto, pasiekiančio Sacharos ir Artimųjų Rytų šalių dykumas, pakaktų visam Europos elektros energijos poreikiui patenkinti.

Be to, kadangi šviesa šiuose regionuose yra intensyvesnė, Šiaurės Afrikoje įrengti fotoelementų skydeliai galėtų pagaminti iki 3 kartus daugiau elektros, nei tokie pat Šiaurės Europos šalyse.

Barselonoje vykstančioje „Euroscience Open Forum“ konferencijoje ES Energijos instituto atstovas Arnulfas Jaegeris-Waldenas sakė, kad elektra, pagaminta 50–250 MW galingumo saulės elektrinių masyvuose, būtų perduodama į Europą aukštos įtampos nuolatinės, o ne kintamosios srovės linijomis. Energijos nuostoliai nuolatinės srovės linijose yra kur kas mažesni.

Projekto perspektyvas nagrinėjantys mokslininkai teigia, kad prireiks didelių investicijų ir daug laiko, kad Sacharoje pastatytos saulės elektrinės galėtų tiekti energiją Europai, tačiau pažymi, kad iki 2050 m. dykumoje būtų galima gaminti 100 GW energijos – daugiau, nei pagamina visos D. Britanijoje veikiančios elektrinės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)