Olimpinėse žaidynėse - "žalia šviesa" anglies pluošto kojas turinčiam atletui  (12)

Oscar'as Pistorius yra abiejų kojų neturintis sprinteris, tačiau pasinaudodamas specializuotais protezais jis sugeba bėgti taip greitai, jog jam nedaug trūksta iki Olimpinio normatyvo įvykdymo. Be to, dabar jis jau turi realių vilčių jog jam pavyks tai pasiekti, nes Tarptautinis Sporto Arbitražo Teismas (Court of Arbitration for Sport) ką tik panaikino draudimą jam dalyvauti Olimpinėse Žaidynėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprinteriui konkuruoti su sveikus kūnus turinčiais bėgikais buvo uždraudusi Tarptautinė Atletikos Asociacija (The International Association of Athletics). Šios organizacijos atstovų nuomone, jo naudojamos specializuotos dirbtinės anglies pluošto kojos suteikia mechaniniu požiūriu nesąžiningą pranašumą. Taigi, savo forma gepardo galinę koją primenantis protezas buvo nusiųstas į laboratoriją.

Masačūsetso Technologijų Instituto (MIT) profesoriaus Hugh M. Herr atlikti tyrimai parodė, jog aukštųjų technologijų pagrindu pagamintos kojos nesuteikia Oscar'ui pranašumo prieš sveikus atletus. Šie rezultatai konfliktavo su sausį Vokietijos Sporto Universitete (German Sport University) atliktais tyrimais, kuriuose buvo teigiama, jog protezas yra 30% efektyvesnis nei analogiška žmogaus kojos dalis. Vokietijoje atlikti tyrimai taip pat teigė, jog protezą dėvinčiam asmeniui bėgimui reikalingos energijos sąnaudos sumažėja 25%. Remiantis šiuo tyrimu IAAF skyrė draudimą atletui dalyvauti Olimpinėse Žaidynėse.

Tarptautinis Sporto Arbitražo Teismas atsižvelgė į abiejų tyrimų rezultatus ir priėmė sprendimą Oscar'o naudai. Tai atvėrė sportininkui vartus kvalifikuoti 400m bėgimo rungčiai.

Oscar'ui būnant vos 11 mėnesių amžiaus jo abi kojos žemiau kelių buvo amputuotos. Dabar bėgimui jis naudoja 'J' formos dirbtines kojas, ir daro tai įspūdingai gerai: jo geriausias asmeninis 400m bėgimo rezultatas yra 46,56 sekundės, o tai yra visai netoli 45,55 - kvalifikacinio normatyvo Pekino Olimpinėms Žaidynėms. Sportininkas planuoja intensyviai treniruotis, tačiau Pietų Afrikos - jo gimtosios šalies - Žaidynių delegacija jį netgi planuoja pakviesti važiuoti kartu net jei jis šio normatyvo neįvykdys. Tai jau daug panašiau į geros sporto dvasios demonstravimą nei skubotai išduotas draudimas. Daugiau informacijos apie neįprastą sportininką rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)