Nesvarumo sąlygomis gaminamos intermetalinės medžiagos leis sumažinti reaktyvinių variklių matmenis  (0)

Europos Kosmoso Tyrimų Agentūra (ESA) tiria galimybę gaminti intermetalines medžiagas nulinės gravitacijos sąlygomis. Taip siekiama maždaug dvigubai sumažinti reaktyvinių variklių matmenis ir padidinti jų kuro suvartojimo efektyvumą. Šiuo tikslu norima pabandyti pagaminti titano aliuminidą tiesiog kosminėje erdvėje - čia, Žemėje, metalų svorių skirtumas neleidžia jų tinkamai susieti vienas su kitu. Dabartiniu metu ESA planuoja nusiųsti mokslininkus į Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS) ir atlikti metalo gamybos bandymus ten.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intermetalinės medžiagos skiriasi nuo įprastinių lydinių tuo, jog jos tarpusavyje susijusios molekuliniame lygmenyje. Tuo tarpu įprastiniai lydiniai gaunami tiesiog išlydžius skirtingus metalus, juos sumaišius į homogeninį mišinį ir tinkamai atvėsinus.

Intermetalinis titano aliuminidas yra gerokai lengvesnis nei dabartiniu metu reaktyviniams varikliams gaminti naudojami lydiniai. Sumažinus komponentų svorį galima būtų sumažinti lėktuvų keliamą neigiamą poveikį aplinkai ir tuo pačiu padidinti bendrą jų efektyvumą. "Titano aliuminidas nesudėtingai pagaminamas, tačiau mes susidūrėme su kliūtimi - oksidacija aukštose temperatūrose", pasakoja tyrimuose dalyvaujantis Gail'as Iles'as. "Tokiomis sąlygomis į metalo paviršių ima skverbtis deguonis, ir to pasekoje  susiformuoja mažyčiai įtrūkimai. Vėliau jie gali išaugti  į didesnius plyšius ir taip suardyti gaminį".

Žinoma, niekas nenori karštame variklyje naudoti tokių suirti galinčių komponentų. Mokslininkai tikisi rasti būdą kaip apeiti šią problemą. Tam į metalo lydinius bus bandoma įmaišyti kitų sunkiųjų metalų, o pačią metalų gamybą bus bandoma atlikti nulinės gravitacijos sąlygomis. Tokioje aplinkoje metalo atomų neveikia gravitacija, tuo tarpu Žemėje auštant junginiui sunkesnių metalų atomai traukiami žemyn ir dėl to gaunasi heterogeniškos struktūros gaminys.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)